Innentől csak napi létszámkorlátozás mellett látogatható a világ egyik leghíresebb műemléke

– Ki kell találnunk, hogy a túlturizmus hogyan nem árthat a műemléknek – mondja a görög kulturális miniszter. Kitalálták.

Ettől a héttől kezdve napi húszezer főben korlátozzák az Athénban található híres Akropolisz látogatóinak számát.

A lépést a túlturistásodás elleni küzdelem jegyében teszik meg. Az ókori görög műemlék korábban akár napi huszonháromezer turistát is fogadott. Ez pedig rengeteg.

Az új szabályok szeptember 4-én léptek életbe egyelőre még próbaidőszakra, a végelegesítés 2024. április 1-jétől várható – közölte Lina Mendoni kulturális miniszter. – Nyilvánvalóan az idegenforgalomra szüksége van az országnak, de ki kell találnunk, hogy a túlzott turizmus hogyan nem árt a műemléknek. Az intézkedés utóbbi védelmét helyezi előtérbe, ami számunkra a legfontosabb, valamint javítja a látogatói élményt is – mondja.

A tervek szerint egyébként jövő év áprilisától további népszerű látványosságokon és történelmi helyszíneken is létszámkorlátozásokat vezetnének be.

Ami az Akropoliszt illeti, reggel nyolc és kilenc óra között óra között háromezren léphetnek be a világörökségi helyszínre, kilenc és tíz között között mintegy kétezer látogató nyerhet bebocsátást, a felső határok ezután óráról órára változnak a komplexum este nyolcas bezárásáig.

A látogatóknak előre kell foglalniuk időpontot az Akropolisz hivatalos honlapján.

Európa legnépszerűbb úti céljai nagyon nehezen birkóznak meg a turistadömpinggel. Egy szakértő elárulja, hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a tömeget a megtelt táblát szinte már kitett városokban.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

akropolisz | belépés | új szabályok | műemlék | Athén

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom