Íme, a séf, aki huszonegy Michelin-csillagot gyűjtött be az éttermeknek, ahol dolgozik

Van egy séf, aki több Michelin-csillagot gyűjtött be munkáltatóinak, mint bárki a világon. Ráadásul fantasztikus munkásságáért nemcsak a szakma, hanem a világsztárok is rajonganak.

Kontinenseken átívelő zsenialitás

A gasztronómiában a Michelin-csillag az a mérce, amivel a kiválóság mérhető. Az éttermek többsége bármit megadna akár csak egyetlenért is, a legtöbb, három csillagot pedig tényleg a világ legjobbjai érdemelhetik csak ki. Manapság a kiemelkedő szakácsok egyszerre több étteremben is dolgozhatnak, gyakran pedig ezek nemhogy nem egy országban, hanem a kontinensekre egymástól találhatók.

Nemrégiben készült is egy felmérés, aminek az volt a célja, hogy felmérjék, ki az a séf, aki több csúcskategóriás étteremben is dolgozik és azoknak rekordmennyiségű Michelin-csillagot gyűjtött be.

A győztes Alain Ducasse lett,

aki közel negyven éve van a pályán. A hozzá kapcsolható éttermek közel két tucat Michelin-csillagot vehettek át. A lista második helyére tizenhét csillaggal Gordon Ramsay állhatott fel, őt pedig Pierre Gagnaire követi tizennéggyel.

Harmincnégy étterem, három kontinensen

Egészen hihetetlen, de Ducasse egyszerre harmincnégy konyhát irányít, három kontinensen, hét országban. A legmagasabbra értékelt étterem ezek közül a legendás monacói Le Louis XV. Az igazán elképesztő teljesítmény azonban az, hogy a megkaparintott

három Michelin-csillagot immáron több mint harminc éve meg tudják őrizni.

De hogyan lehetséges mindez? Először is a Michelin-csillagot nem a szakácsok kapják, hanem az éttermek, tehát a rekord mennyiségű csillag nem kizárólag a sztárséf érdeme. A Ducasse-hoz köthető harmincnégy hely esetében pedig természetesen nem arról van szól, hogy mindegyik étteremben folyamatosan jelen van és saját maga irányítja a konyhai életet és annak működését.

Sokkal inkább arról, hogy mindegyik étterem étlapjának összeállításában tevékenyen részt vett, személyesen nyitotta meg a konyhákat, szemét pedig azok működésén tartja, már amennyire ez lehetséges ilyen tetemes mennyiségű hely esetében. Így a dicsőség egy része valóban megilleti őt,

az oroszlánrészét azonban nem ő veszi ki a feladatokból.

Ráadásul a Ducasse-hoz kötődő Michelin-csillagok száma a közeljövőben meg is változhat, hiszen a Michelin Guide-ot évről évre megújítják és a csillagokat is újra és újra kiosztják. Amikor pedig 2024-ben Franciaország is megkapja a kalauzát, könnyen elképzelhető, hogy a sztárséf is gazdagodik, vagy éppen elveszít ezek közül néhányat.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

michelin-csillag | michelin-csillagos étterem | Alain Ducasse | Michelin

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa