Egy szakértő elárulta azt a négy alapdolgot, amit semmiképp se tegyünk a repülőn

Mindannyian ismerjük a repülésre érvényes nyilvánvaló normákat, azaz például ne dohányozzunk a fedélzeten, ne rúgjunk be és ne viselkedjünk gorombán. Jess Bohorquez utazási szakértő szerint azonban vannak még bizonyos etikettszabályok, amelyeket mindenkinek be kellene tartania.

Az első számú a fedélzetre  vonatkozik. – Ez egy csapatsport, a célunk pedig az, hogy időben induljunk, ezért tényleg nem kellene, hogy négy másodpercnél több időbe teljen, míg a cuccaidat a fej feletti tárolóba rakod, és elfoglalod a helyed. Kérj valakitől segítséget, ha magadtól nem tudod megcsinálni – nyit a szakértő.

A másodikkal sem késett sokat:  – Ha abban a luxusban van részed, hogy ablakos vagy folyosói ülésen utazol, ne foglald el mindkét kartámaszt. Hagyd, hogy a szegény középen ülőnek legalább ennyi jusson.

Alapvetően ügyelni kell rá, hogy legyen hely másoknak is. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan és hatékonyan helyezzük el a bőröndöt a fej feletti szekrényben (vagy a táskát és a hátizsákot az elöl lévő ülés alatt).

A harmadik fontos etikettszabály, hogy  ne tegyünk fel egymás után kettőnél több kérdést a mellettünk ülő idegennek, hiszen utazás közben általában olvasunk, vagy filmet, sorozatot nézünk, tehát idegesítőek és zavaróak lehetnek ezek a kérdések. Ha az ülésszomszéd tovább akar beszélgetni, akkor majd kérdezni fog. Figyeljünk a nyilvánvaló jelekre, amelyek arra utalnak, ha valaki nem akar megismerni. Ezek közé tartoznak a rövid vagy egyszavas válaszok, a nagy sóhajok és a szemkontaktus kerülése.

– Végül, talán mondanom sem kell, mindig tartsd magadon a zoknidat. Ez a légiutas-kísérők és az utasok egyik leggyakoribb bosszúsága, a zokni levétele ugyanis (kivéve, ha orvosi szükségletről van szó) egyszerűen bunkóság. Nyilván senki sem akarja érezni más meztelen, izzadt lábának a szagát, vagy nézni a lábujjait, ahogyan a karfára pakolja őket. Ráadásul, a cipő nélkül sétálgatás a fedélzeten egyszerűen nem higiénikus. A légiutas-kísérők már korábban is figyelmeztették az utasokat, hogy a wc padlóján lévő víz nem a mosdóból ömlött ki...

Az utazás, mint tudjuk, szélesebb látókört biztosít a világról, egyben alkalmazkodást is igényel. Utóbbi azt jelenti, hogy indulás előtt ajánlott utánanézni a helyi kulturális normáknak, az éttermi etikettnek és a nyelvnek. Az alábbi bosszantó szokásokat pedig mindenképp javasolt ejteni.

(Forrás: Daily Star, fotók: Getty Images)

repülés | szabályok | illem | etikett | szakértő

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom