Laborban készül az alkohol, amely nem okoz másnaposságot

Egy londoni székhelyű vállalat Alcarelle néven fejleszt szintetikus alkoholt, amely állítása szerint a tudatmódosító szer negatív mellékhatásai nélkül biztosítja a kellemes hatást.

A gamma-aminovajsav, vagyis GABA egy olyan neurotranszmitter, amely bizonyos jelek blokkolásával lassítja az agyat, így nyugtató hatást vált ki. Amikor az alkohol eléri az agyat, a GABA-receptorokhoz kötődik, és utánozza a vegyület hatását, ellazítja az embert, és melegségérzést kelt. De a folyamat során más neurotranszmitterek is keletkeznek, amelyek nemkívánatos mellékhatásokat, például gondolkodási és mozgási nehézségeket okoznak.

Az Alcarelle szintén a GABA-receptorokat célozza meg, lehetővé téve, hogy dopamin és szerotonin szabaduljon fel, de semmi más.

Az íztelen vegyületet alkoholmentes italokhoz lehet hozzáadni, de valódi alkohollal is keverhető.

A GABA Labs körülbelül 10 millió dollárt szeretne összegyűjteni, hogy 2026 közepéig teljesítse az amerikai élelmiszerbiztonsági teszteket, mielőtt az európai piacokra is bevezetnék.

A statisztikák szerint Amerikában csökken az alkoholfogyasztók száma, amely 1977-ben érte el a csúcsot, amikor a Gallup szerint az emberek 71 százaléka vallotta azt, hogy legalább alkalmanként iszik. 2021-ben már csak 63 százalék mondta ezt, a Z-generáció tagjai, vagyis az 1997 után születettek pedig állítólag még kevesebbet isznak, mint a millenniumiak.

Míg a másnaposságot a legtöbben talán inkább szenvedésként élik meg, van, akiben ez az állapot feléleszti a kreativitást: állítólag ennek köszönhetjük a világ legnépszerűbb brunch-fogását, de minden országnak megvannak a maga hagyományos ételei macskajaj esetére.

(Forrás: Fortune, képek: Getty Images)

szintetikus | alcarelle | másnaposság | laboratórium | alkohol

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom