Napfényben úszó tengerpart, karnevál, és sonka – Ezt tudja télen Andalúzia

A Costa Tropical érintetlen strandjaitól kezdve Cádiz ősi kikötővárosáig Spanyolország napsütötte déli régiója az ország egyik, szó szerint legfényesebb pontja. Akár a Costa del Sol strandjain pihennénk, akár a helyi konyha fogásait kóstolnánk meg, ez a hatalmas tengerparti régió rengeteg élménnyel csalogat.

Andalúzia Spanyolország területének egészen nagy, tizenhét  százalékát teszi ki.

A hőmérséklet ritkán írható le egy számjeggyel, vagyis tökéletes hely legalább néhány napra elhagyni a közép-európai zimankót.

Ha tehát mostanában a Costa del Napsütés felé indulnánk, itt egy összefoglaló arról, mi mindent élvezhetünk Andalúziában, a karneváltól a konyháig.

Karnevál Cádizban

A föníciaiak i. e. 1100 körül alapították Cádizt, amely a feltételezések szerint Európa legrégebbi, még ma is álló városa. A tenger által átölelt város manapság az építészeti stílusok bájos keveréke, amely remekül visszaadja gazdag és változatos történelmét.

Aki igazi ízelítőt szeretne kapni Cádizból, annak a karneváli szezonban kell lefoglalnia az oda érvényes repülőjegyét.

A minden év februárjára kiírt ünnepségek alkalmával a város egyetlen hatalmas bulihelyszínné változik.

"A karneváli zene a város minden szegletében hallható, plusz sok helyi készül jelmezekkel, amiket Cádizban tipónak neveznek. Némelyikük igazi műalkotás" – magyarázza Arturo Bernal Bergua, Andalúzia idegenforgalmi, kulturális és sportminisztere. Ezekre a napokra a  cádiziak teljes szívvel rákészülnek; a város leginkább várt szabadidős eseményének és az egyik legötletesebb spanyol karneválnak számít.

A tíznapos ünnepséget idén február 16. és 26. között tartják.  Spanyolország legnagyobb karneváljnak első vasárnapján felvonulás kanyarog végig a város utcáin, miközben tűzijátékokat lőnek fel az égbe, finom ételekből lehet válogatni, a fesztivál ideje alatt pedig egymást érik a versenyek és megállás nélkül táncolnak az emberek.

Ejtőzés a parton

Valószínűleg mindenki látott már fotókat a Costa del Sol és Málaga napfényben úszó strandjairól.

Andalúzia partvonala nyolcszáz kilométer hosszú, de ha letérünk a kitaposott ösvényekről, igazán egyedi és váratlan tájakat találunk.

Az egyik ilyen csoda az El Acantilado del Asperillo, ami Európa legmagasabb dűneszirtje; a csipkézett sziklás szerkezetek tizenkét hektárnyi területen nyúlnak a tengerparton. Hasonlóan figyelemfelkeltő a harminc méter magas és kétszáz méter hosszú Bolonia-dűne. Ez utóbbi a Del Estrecho Természeti Park része, amely a Gibraltári-szoros északi oldalán található, pontosan az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger találkozásánál.

A dűnék mellett akad pár morajló és szépséges vízesés is a régióban. Maro-Cerro Gordóban Spanyolország kevés édesvizű vízesésének egyikét is meglátogathatjuk, amely közvetlenül a tengerbe zuhan, Arrafelé vannak egyébként az ország legkisebb és legrejtettebb strandjai, köztük a Granada Gualchos városában található Rijana, ami körülbelül 250 méter hosszú. Az ország leghosszabbnak tartott strandja sincs messze, bár a huszonnyolc kilométeren elterülő Doñana csak korlátozottan megközelíthető.

Gasztrotúrák

– Spanyolország legdélebbi régiójának gasztronómiáját a kiváló éghajlat, a hosszú napsütéses órák és a tenger közelsége határozza meg. Andalúzia konyhájának megismerésére a legjobb módszer, ha követjük a gasztronómiai útvonalakat, mint például a sokatmondó Almadraba tonhal útvonalat a cádizi partvidéken, a Jabugo sonka útvonalat Huelvában vagy a rizs útvonalat Sevillában – mondja Arturo Bernal Bergua.

Az andalúziai idegenforgalmi hivatal mindegyik útvonalhoz szervez túrákat, amelyeken többet megtudhatunk arról, hogyan készülnek a régió finomságai.

Egyre több olyan helyet találunk a világon, mely kimondottan a gazdag turistákra illetve lakosokra pályázik. Most Andalúzia is csatlakozott ehhez a klubhoz.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

nagy sztori | napfény | spanyolország | fesztivál | andalúzia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom