Nincs angliai tengerpart nélküle, és szinte esélytelen megvásárolni – Mi az?

Az angol tengerpartok elmaradhatatlan látványosságai közé tartoznak a színesre mázolt klasszikus kis strandkunyhók, melyeket más országokban nem nagyon lehet látni. Mondhatnánk, talán azért, mert kevés olyan hely van a világban, ahol a strandok ennyire esősek és hidegek, de koncentráljunk inkább az imádnivaló brit hagyomány jó oldalára!

A strandkunyhók kicsi, fából készült, egyszobás házikók. Jellemzően élénk színekben pompáznak, és szorosan egymás mellett állnak, tehát nem nagyon van menekvés a szomszédok elől.

A viktoriánus korszakból származó kabinok eredetileg jóval kisebb dobozok voltak, melyeket többnyire csak átöltözéshez használtak. Napjainkban sincs túlbonyolítva az enteriőrjük: nincs bevezetve folyó víz és áram sem, akad viszont kis konyharész, ahol teát lehet főzni, van benne ülőhely, és egy sarok, ahol a lakó átöltözhet, vagy csak elbújhat, ha marconára fordul az időjárás.

A tulajdonosok leginkább a strandoláshoz szükséges cuccaik tárolására veszik igénybe ezeket a kis kunyhókat. A legtöbb építmény családi tulajdonban van, generációról generációra száll, és egész évben használja minden családtag a nagynénitől kezdve az unokatestvérig. Akadnak persze olyanok is, akik üzletet látnak benne, és bérbe adják.

Méretük és egyszerűségük ellenére a strandkunyhók azonban csöppet sem mondhatók olcsónak.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt egy tengerparti kunyhó átlagos ára például Essexben nyolcezer és tízezer font (kb. 3,3 millió és 4,1 millió forint) között lett volna, most viszont már húszezer és negyvenezer font (kb. 8,2 millió és 16,4 millió forint) közötti összeget kell leszurkolni érte.

Ráadásul ezért a nem kevés pénzért is maximum csak egy napot lehet eltölteni bennük, mivel a tengerparti kunyhóban éjszakázás tiltott tevékenységnek számít Angliában.

De mi az oka a jelentős mértékű drágulásnak?

Több tényező is közrejátszik, az elsők között természetesen a Covid–19 hatásai említendők. "Mivel járványidőszakban nem igazán lehetett külföldre utazni, az emberek megpróbálták felfedezni a határon belüli lehetőségeket a kirándulásra. Ennek következtében sok olyan új látogatónk volt, akik még nem jártak a strandunkon, és sokan közülük eddig még soha sem béreltek strandkunyhót" – mondja Sarah Stimson, egy Waltonban működő kölcsönző tulajdonosa.

Az árnövekedés másik oka a készlethiány, egyszerűen nincs elég belőlük az országban. Akinek van egy, az pedig nem feltétlenül szándékozik eladni. A nagy kereslet aztán rendkívül magas árakat eredményez, pláne azok után, hogy sok bérlő szinte beleszeret a strandkunyhóba, és mielőbb szeretne magáénak tudni egyet. Ez pedig alaposan felnyomja az árát.

Nemrég egy képviselő kérdezett rá, hová tűntek Bournemouth tengerpartjáról a napozóágyak, és bár magyarázatként a Coviddal kapcsolatos intézkedésre számított, a hivatalos indoklás szerint teljesen más jellegű problémáról van szó.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

tengerpart | brit | hagyomány | tradíció | strandkunyhó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom