Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Az érzékekkel játszó alkotásairól ismert brit művésztől, Anish Kapoortól még 2008-ban rendelték meg azt a leginkább óriási higanycseppre emlékeztető szobrot Manhattanbe, aminek a párját, a Felhőkaput Chicagóban láthatjuk.

Ennek az új szobornak, amely a Tribeca negyedben, a Church és a Leonard utca sarkán áll, még nincs neve, de a helyiek leginkább csak babként emlegetik. A munkálatait először a 2008-as gazdasági válság, majd a Covid miatt kellett elhalasztani, de a folyamatot a mű technikai összetettsége is lassította. Közben, 2016-ban Kapoor egy lakást is vásárolt az épületben, a szobor pedig évekig félkészen állt, állványzattal körülvéve.

Az alkotás a legmagasabb pontján majdnem hat méteres, az elkészítése pedig 8-10 millió dollárba került a becslések szerint.

A szerkezet egyes, precíziós elemei szorosan illeszkednek egymáshoz, így az illesztések szinte láthatatlanok, mintha észrevétlen hajszálrepedések lennének.

A szobrot nem egyetlen, nagy keret tartja, hanem minden egyes résznek külön támasztéka van. Míg az alsó szeletek tartókeretét a földhöz rögzítették, a felső részeket kábelekkel függesztették fel. Végső formájában az egész szobor egy rugós kábelrendszeren függ majd, így reagál majd a a hőmérsékletváltozásokra, és megmozdul a szél vagy a rázúduló hó hatására.

New York-tól nem idegenek a rendhagyó köztéri művek, tavaly ilyenkor például egy művész több mint három milliárd forintot érő aranykockát tett ki a Central Parkba.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

anish kapoor | new york | szobor | manhattan

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom