Egy egész országnyit vesztett területéből az egyik kontinens, a tudósok nem tudják, miért

Miközben az északi féltekén a csúcsokat döntő nyári hőhullám miatt szenvedünk, jóval délebbre egy másik félelmetes éghajlati rekord dől meg. Az antarktiszi jégtakaró eddig soha nem látott területet veszített.

Az antarktiszi tengeri jég minden évben február vége felé, azaz a kontinens nyári időszakában zsugorodik a legtöbbet, de a tél folyamán aztán újra felhalmozódik. Idén azonban a tudósok valami mást figyeltek meg.

A jég nem tért vissza a várt szinthez, sőt, negyvenöt éve nem vesztett ennyit.  Hivatalos adatok szerint a jég mintegy 1,6 millió négyzetkilométerrel van a korábbi, 2022-ben felállított téli rekordalacsony szint alatt. Július közepén az Antarktisz tengeri jege 2,6 millió négyzetkilométerrel volt kevesebb az 1981 és 2010 közötti átlaghoz viszonyítva.

Hogy ezt nagyjából el tudjuk helyezni, majdnem akkora területről van szó, mint Argentína.

A jelenséget egyes tudósok kivételesnek nevezték, ami rendkívül ritka. A tudósok most azon fáradoznak, hogy kiderítsék ennek okát.

Ted Scambos, a Coloradói Egyetem gleccserkutatója szerint az Antarktisz mindig is rendkívül változékony volt, a jelenlegi változékonysági szint azonban olyan szélsőséges, hogy valami radikális változás történt az elmúlt két évben.

Scambos azt mondja, több tényező is hozzájárul a tengeri jég elvesztéséhez, ilyen például az Antarktisz körüli nyugati szelek erőssége, amelyet a bolygót felmelegítő szennyezés növekedésével hoznak összefüggésbe. Valószínű, hogy a "rendszer" még nagyon hosszú ideig nem fog helyreállni. Az is lehet, hogy soha.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

veszteség | terület | antarktisz | jégtakaró | soha nem látott

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom