Ezért válnak az apróbb feladatok nagy szörnyetegekké

Amikor az öt-tíz perces feladatainkat a nap végéig tologatjuk, akkor a játszi könnyedséggel elvégezhető munkából irritáló stresszforrásokká válnak. De miért csináljuk ezt mégis?

Legyen szó egy gyors e-mailről, egy apró papírmunkáról, egy kis módosításról egy árajánlatban, egy számla kiállításáról vagy egy rövid telefonhívásról, hajlamosak vagyunk folyamatosan magunk előtt tolni. Ahelyett, hogy sorra pipálnánk ki az ellenőrzőlistánkon ezeket a kis feladatokat, hagyjuk, hogy a nyakunkra nőjenek.

Miért halogatjuk a legapróbb feladatok elvégzését?

A halogatás egy tervezett feladat önkéntes késleltetését jelenti, melyet annak ellenére teszünk meg, hogy tudjuk, rosszabb helyzetet eredményez számunkra.

Vannak emberek, akik próbálják megideologizálni, miért tolnak folyton maguk előtt feladatokat, a kutatások szerint azonban a halogatás egyetlen indoka sem helytálló.

A krónikus halogatóknál általában magasabb a stressz-szint, alvászavarokkal küzdenek, és rosszabb a munkateljesítményük is, valamint kevésbé alkalmasak az önálló munkavégzésre és a vezetői döntéshozatalra.

A halogatás azonban hat a mentális egészségre is, hiszen párosulhat depresszióval, szorongással, továbbá negatív irányba befolyásolja a társas kapcsolatokat.

Míg a nagyobb volumenű feladatokat azért halogatjuk, mert ijesztően soknak tűnnek, szellemileg kimerítőek, rengeteg időt, energiát és elkötelezettséget igényelnek, addig az apróbbakat azért toljuk magunk előtt, mert jelentéktelennek, érdektelennek tartjuk, ezért tulajdonképpen nincs is kedvünk foglalkozni velük. Valójában azonban emésztenek bennünket és folyamatosan ott vannak a fejünkben, hogy a legváratlanabb pillanatban villanjon be, még ezeket is meg kell csinálnunk. Ez azonban hosszú távon ahhoz vezet, hogy radikálisan csökken a koncentrációs és problémamegoldó képességünk, az apró feladatokból eredő bizonytalanság pedig félelemmé, majd rettegéssé növi ki magát.

A másik ok, ami miatt az apróbb feladatok felhalmozódhatnak, hogy gyakran nem rendelünk hozzájuk határidőket, és nem strukturáljuk őket úgy, mint a nagyobb munkákat. Úgy vagyunk velük, hogy majd napközben becsúsztatjuk valahova, ha éppen van szabad néhány percünk.

Hogyan kezelhetők az apró feladatok?

Timothy Pychyl, az ottawai Carleton Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a motiváció hiánya okozhatja a halogatást.

Azt javasolja, ha úgy érezzük, az egész testünk sikoltozik, hogy nem akarunk egy feladatot elvégezni, kérdezzük meg magunktól, hogy mi a következő lépés, ha ezt az apróságot megcsináljuk.

Fontosnak tartja ugyanis, hogy eltereljük a figyelmünket az érzelmekről a cselekedetekre. Más szakértők pedig Marie Kondo ötperces rendrakási szabályához hasonlóan állították fel a kis munkákra vonatkozót. Kondo szerint minden háztartási munkát, amit öt perc alatt el tudunk végezni, azonnal meg kell csinálni, hogy megelőzzük a káoszt. A munkában ugyanez érvényes. Ha valami kevesebb mint két-három percet vesz igénybe, akkor azonnal csináljuk meg, ne várjunk vele órákat vagy napokat!

A kisebb feladatok kezelésének másik trükkje a nagyobb feladatokba ágyazás. Keressük meg azt a helyet a tennivalók listájában, ahová az apróbb munkák jól be tudnak illeszkedni. Ez nemcsak abban segít, hogy a rá szánt időt ne tartsuk elvesztegetettnek, hanem abban is, hogy a nagyobb feladatok által kiváltott érzelmi reakciók elfedjék az apróságok okozta negatív érzéseket.

Újraértelmezett home office

Ha növelni szeretnéd a produktivitásod, érdemes berendezni az irodád a szabadban, akár az erkélyen, akár a hátsó kertben, vagy éppen az egyik közeli parkban!

(Fotók: Getty Images)

kisebb feladatok | motiváció | halogatás | munka | életmód

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom