Whiskyk a meséből – Ausztrál és svéd különlegességeket is kóstoltunk

Nem is annyira kis túlzással Skócia összes vidékére ráaggathatjuk a vadregényes és a filmbe passzoló jelzőket, de az ország nyugati felében található Ardnamurchan-félszigetre már új hangulatfestő szavakat kellene alkotni. A vulkanikus jellegű területet homokos partok és türkizkék tenger öleli át, szomszédjában pedig Európa legidősebb erdei rejlenek. Ilyen kulisszákkal már majdhogynem kötelező whiskylepárlót alapítani – az Adelphi Distillery meg is tette. 

A 19. század óta működő és több országban hódító patinás társaság 12 éve döntött úgy, hogy a nem mindennapi adottságokat kihasználva felhúz ott egy főzdét. A dátumból kikövetkeztethető, hogy a skót szárazföld legnyugatibb whiskylepárlója címet is birtokló Ardnamurchan az újkori főzdék mezőnyét erősíti, ennélfogva a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a megújuló energiák vastaggal vannak jelölve az alapító okiratban (a hagyományok tiszteletben tartása mellett).

A kivételes és mesebeli környezeti feltételeket rendesen kiaknázzák, ennek köszönhetően a tengerparti éghajlat jellegzetes karaktert kölcsönöz a párlatoknak.

(Fotó: Getty Images)

És ez még nem minden, mert az árpát skót farmokról szerzik be, ezzel is támogatva a helyi mezőgazdaságot és csökkentve a szállítással kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. A whiskygyártáshoz elengedhetetlen forrásvizet helyi forrásokból nyerik, vagyis a táj esszenciája minden egyes palackban megtalálható. Az Ardnamurchan whiskytörténelmet is írt már: első lepárlóként alkalmazott blockchain-technológiát, aminek lényege, hogy a folyamatba kerülő adatokat utólag már szinte lehetetlen módosítani. Ez biztosítja a pontos követhetőséget az ellátási láncban. Az italok dobozán található QR-kód beolvasásával pedig információhoz juthatunk a palackban található párlat utazásáról a farmoktól egészen az üzletekig.

A WhiskyNet szervezésében, a budapesti whiskykóstolók egyik szentélyében, a belvárosi GoodSpirit Barban tartott ismerkedésen Antonia Bruce-szal, az Adelphi brit és európai sales tevékenységéért felelős vezetőjével mentünk végig egy igen masszív soron, melyen nemcsak az Ardnamurchan ("skótul" nagyjából "ardnamörkn") legjobbjaira kapcsolódtunk rá, hanem exkluzív Adelphi-palackok is előkerültek.

Elsőként a későbbiekhez képest könnyed aperitifnek (46%) tűnő Maclean's Nose Blended Scotch vitt el a Skót-felföld nyugati felébe. Az Adelphi saját blended (a blended whiskyk maláta és egyéb gabonawhiskyk házasításával készülnek) whiskyjéről Antonia azt mondta, hogy barátjuk, a whiskyguru -és kritikus, Charlie Maclean tiszteletére készítették. Kellemes, Antonia szerint funky illatú, inkább citrusos jellegű, enyhén füstös tétel.

Innentől kezdve már 50% fölé mentünk, és a második kanyarban megérkezett a leginkább gyümölcsös és édesebb jegyei miatt egyik kedvencemnek jelölt Ardnamurchan AD/ Sauternes Cask Release 2024. Több aspektusból is izgalmas: egyrészt limitált kiadású, másrészt a skót whisky és a francia Sauternes bor különleges érlelésének találkozását ünnepli. Az Ardnamurchan tízéves jubileumára készült whisky-je viszont összerántotta a szemeimet, nagyon karakteres és közepesen füstös volt.

Meglepetésként – legalábbis, ami a nevét illeti – kikacsintottunk az örök tavasz szigetére az Ardnamurchan Madeira jóvoltából. Gyümölcsökkel, karamellel megdobott, hosszú lecsengésű és számomra kellemes lezárású italnak tűnt, a szakavatottak fahéjat és fekete borsot is felfedezhetnek benne.

Ausztrál whiskyhez még soha sem volt szerencsém, olyanhoz meg pláne nem, amiből csupán 248 palack kering a világban. Az ötéves Steward már az illatával magába bolondított, bátran állítom, annak is nagy élmény megszagolni, aki utána egy kortyot sem iszik belőle. Elég ízgazdag, jó gyümölcsös, csokoládés, karamellás – lélekben egy ausztráliai farm tornácára reptettem magam valamikor naplemente környékére. Talán az Ardnamurchan AD 03.24 Cask Strength Release 2024-re mondta Antonia az elején, hogy énekelni fogunk tőle, ami végül elmaradt, mindenesetre csöppet sem lett volna meglepő, ha néhány résztvevőt dalra fakaszt ez az 58.3 %-os komplex, mély, intenzív whisky. A zárásként lecsapó nyolcéves, 62.3%-os High Coast 2012 hazája a hagyományos whiskynemzetek közé csak visszafogottan sorolható Svédország, ahol nyáron egész vállalható meleg, télen meg mínusz 30 fok van, szóval ilyen változatos éghajlatú területről érkezett az Adelphi svéd "mutációja". Relatíve fiatal kora ellenére meglehetősen intenzív, enyhén füstös, enyhén fűszeres whisky, illatában édeskés, ízében rengeteg minden felbukkan a citrustól kezdve a sós mandulán át a csokoládéig. Lassú befejezése után lebontja a falat.

 

kóstoló | adelphi | whisky | goodspirit | skót | Skócia

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa