Ezért nem mindegy, mennyire átsütött hússal kéred a hamburgert

Senki sem húzza fel a szemöldökét, ha valaki közepesen átsütött steaket rendel egy étteremben, de egészségügyi szakemberek óva intenek attól, hogy a jól átsütöttnél (well done) kevésbé átsütött hamburgert fogyasszunk.

A  finn élelmiszerbiztonsági hivatal szerint a csak közepesen átsütött (medium vagy medium rare), 140 foknál alacsonyabb fokozaton készült marhahúsos húspogácsáknál fennáll a veszélye annak, hogy a STEC néven ismert, Shiga-toxint termelő E.coli baktériumot hordozzák.

A Food Safety News beszámolójából kiderül, hogy a hivatal szimulációt végzett annak megállapítására, hány E. coli megbetegedést okozna, ha a húspogácsákat különböző hőmérsékleten sütnék meg. Ha az összes hamburgerhús tizenkét százalékát közepes hőmérsékleten szolgálnák fel – ami körülbelül 55°C-os belső hőmérsékletet jelent –, akkor Finnországban évente százezer lakosra száz, hamburgerhez köthető megbetegedés jutna. Ha viszont a húspogácsákat teljesen átsütik, akkor százezer lakosra csupán három. A hivatal szerint ezeket a betegségeket a konyhai "keresztszennyeződés" okozza.

Ha Finnországban minden darált marhahúspogácsát "tökéletesen átsütnének" (well done) – ami legalább 60°C-os belső hőmérsékletet jelent –, akkor évente 178 ember betegedne meg az elfogyasztott hamburgerektől. Ha viszont a húst csak közepesen átsütve tennék a buciba, abban az esetben ez a szám évi 5370 megbetegedésre emelkedne. A jelentés szerint 2022-ben kevesebb mint 300 STEC-hez kapcsolódó megbetegedést jelentettek Finnországban, emellett a 2001 és 2020 között E. coli-fertőzött finnek öt százaléka számolt be arról,

hogy a tünetek kialakulása előtt "nyers vagy nem eléggé átsütött húst" fogyasztott.

– Részben azért főzzük meg az ételt, hogy elpusztítsuk ezeket a káros baktériumokat. A hőmérsékletet számukra halálos szintre kell emelni, azaz legalább 71 Celsius-fokra vagy annál magasabbra, és hosszú időre van szükség ahhoz, hogy elpusztítsuk az élelmiszerben élő baktériumokat – mondta Dr. Kimon-Andreas Karatzas, a Readingi Egyetem élelmiszer-mikrobiológia docense.

– Ha kevésbé átsütött hússal készült hamburgert eszünk, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a nem magas hőmérsékleten történt sütés miatt még életben lehetnek a baktériumok, és ezután elszaporodhatnak a szervezetünkben, potenciálisan betegséget okozva – zárta a szakember.

A tökéletes hamburgerben a szaftos hús találkozik a ropogós salátával, a krémes állagú olvasztott sajttal és a szósszal. Beleharapunk és azt érezzük, miénk a világ. A szakértők szerint azonban a legtöbben rosszul eszik a világ egyik legnépszerűbb ételét.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

ajánlott | well done | átsütés | egészségügy | baktérium

FOLYTASD EZZEL

Ezzel az egyetlen trükkel mindig tökéletes lesz a tükörtojás

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram