Senki sem húzza fel a szemöldökét, ha valaki közepesen átsütött steaket rendel egy étteremben, de egészségügyi szakemberek óva intenek attól, hogy a jól átsütöttnél (well done) kevésbé átsütött hamburgert fogyasszunk.
A finn élelmiszerbiztonsági hivatal szerint a csak közepesen átsütött (medium vagy medium rare), 140 foknál alacsonyabb fokozaton készült marhahúsos húspogácsáknál fennáll a veszélye annak, hogy a STEC néven ismert, Shiga-toxint termelő E.coli baktériumot hordozzák.
A Food Safety News beszámolójából kiderül, hogy a hivatal szimulációt végzett annak megállapítására, hány E. coli megbetegedést okozna, ha a húspogácsákat különböző hőmérsékleten sütnék meg. Ha az összes hamburgerhús tizenkét százalékát közepes hőmérsékleten szolgálnák fel – ami körülbelül 55°C-os belső hőmérsékletet jelent –, akkor Finnországban évente százezer lakosra száz, hamburgerhez köthető megbetegedés jutna. Ha viszont a húspogácsákat teljesen átsütik, akkor százezer lakosra csupán három. A hivatal szerint ezeket a betegségeket a konyhai "keresztszennyeződés" okozza.
Ha Finnországban minden darált marhahúspogácsát "tökéletesen átsütnének" (well done) – ami legalább 60°C-os belső hőmérsékletet jelent –, akkor évente 178 ember betegedne meg az elfogyasztott hamburgerektől. Ha viszont a húst csak közepesen átsütve tennék a buciba, abban az esetben ez a szám évi 5370 megbetegedésre emelkedne. A jelentés szerint 2022-ben kevesebb mint 300 STEC-hez kapcsolódó megbetegedést jelentettek Finnországban, emellett a 2001 és 2020 között E. coli-fertőzött finnek öt százaléka számolt be arról,
hogy a tünetek kialakulása előtt "nyers vagy nem eléggé átsütött húst" fogyasztott.
– Részben azért főzzük meg az ételt, hogy elpusztítsuk ezeket a káros baktériumokat. A hőmérsékletet számukra halálos szintre kell emelni, azaz legalább 71 Celsius-fokra vagy annál magasabbra, és hosszú időre van szükség ahhoz, hogy elpusztítsuk az élelmiszerben élő baktériumokat – mondta Dr. Kimon-Andreas Karatzas, a Readingi Egyetem élelmiszer-mikrobiológia docense.
– Ha kevésbé átsütött hússal készült hamburgert eszünk, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a nem magas hőmérsékleten történt sütés miatt még életben lehetnek a baktériumok, és ezután elszaporodhatnak a szervezetünkben, potenciálisan betegséget okozva – zárta a szakember.
A tökéletes hamburgerben a szaftos hús találkozik a ropogós salátával, a krémes állagú olvasztott sajttal és a szósszal. Beleharapunk és azt érezzük, miénk a világ. A szakértők szerint azonban a legtöbben rosszul eszik a világ egyik legnépszerűbb ételét.
(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)
kockázat | ajánlott | well done | egészségügy | átsütés | hús
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!