Olcsón veheted meg a fel nem szolgált ételeket ennél a légitársaságnál

Nagy lépés a fenntarthatóság felé és az élelmiszerpazarlás megszüntetésére.

Az Austrian Airlines szeretné elérni, hogy a járatain lehetőleg minél kevesebb élelmiszer-hulladék maradjon. A légitársaság ezért a hosszabb európai útjai vége felé kedvezményes áron kínálja az el nem adott élelmiszereket – a kezdeményezés hasonló a testvérlégitársaság, a Swiss tavaly indított programjához.

A fenntarthatóság jelenleg a légi közlekedési ágazat egyik legfontosabb kérdése.

Leginkább a károsanyag-kibocsátásról és az üzemanyag-felhasználásról szól, viszont egy olyan légitársaság, amely sok élelmiszer-hulladékot termel, szintén nem mondható fenntarthatónak, hiába igyekeznek a légitársaságok általában annyi élelmiszert magukkal vinni, amennyire szükségük van.

Melangerie elvitelre

Az Austrian Airlines járatain egy-egy hosszabb utazás végén, amikor már a bécsi repülőtérhez közelednek, a légiutas-kísérők összeszámolják, pontosan mennyi étel maradt meg a gépen. A "maradék" tételeket becsomagolják, aztán a személyzet bejelentést tesz és felkérik az utasokat, hogy némi hozzájárulás ellenében (de jóval kevesebbért, mint amennyibe  egyébként kerülne) mentsék meg az ételt a szemétbe jutástól. A zacskókat fából készült evőeszközkészlettel együtt osztják ki.

A légitársaságok rendszerint szoftverek segítségével próbálják kiszámítani, mennyi élelmiszerre lesz szükség egy-egy járaton, és így mennyit kell bepakolni. Sajnos ez sem tökéletes módszer, mert előfordulnak olyan esetek, hogy egy járaton vagy túl sok vagy túl kevés étel áll rendelkezésre.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Simpleflying.com, fotók: Getty Images)

repülés | fenntarthatóság | maradék | élelmiszer-pazarlás | fel nem használt | utazás

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa