Pár év múlva eltűnnek az autók Barcelona egyik leghíresebb kerületéből

Barcelona városvezetése bejelentette, hogy Eixample kerületben minden harmadik utcát zöld, autómentes közterületté alakítanak át a légszennyezettség csökkentése érdekében.

A projekt értelmében huszonegy utcát és huszonegy közúti csomópontot kis parkokká és közterekké varázsolnak, amivel mintegy harminchárom hektárnyi zöldterületet hoznak létre, "ahol a gyalogosok és a tiszta levegő játsszák a főszerepet".

Nem egyik napról a másikra történik mindez, az átalakítás várhatóan tíz évig tart majd.

Az biztos, hogy a katalán főváros rossz minőségű levegője miatt, illetve egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élettér kialakítása érdekében nagy szükség van rá.

A terv középpontjában a város különleges szerkezetű kerülete, az Eixample áll, egészen pontosan annak rácsos elrendezésű utcácskái, melyek körbeölelik Barcelona szívét. Maga a negyed tobzódik az üzletekben, éttermekben, parkokban, valamint a különféle kulturális intézményekben. A csupa oktogonból álló városrész valamikor a 19. század közepén épült, amikor Barcelona rohamos fejlődésnek és növekedésnek indult, az utóbbi években viszont szinte megfojtotta az autóforgalom.

2019-es adatokból például kiderült, hogy a város nitrogén-dioxid szintje meghaladja az EU és az Egészségügyi Világszervezet határértékeit. Barcelona összes kerülete közül Eixample-ben mérték a legmagasabb szennyezettséget, ami a környéken bekövetkezett halálesetek huszonhárom százalékáért volt felelős.

A kerületben tehát javulhat a helyzet, amennyiben jól halad a projekt, és sikerül minden harmadik utcából amolyan zöld zónát kialakítani. Létrehoznak huszonegy új, nyilvános zöldtelületet is, hogy otthonától kétszáz méteres távolságon belül minden lakos találjon egy kis parkot.

A részletek kidolgozása 2022-ben kezdődik, a beadandó pályázatoknak meg kell felelniük a gyalogosok igényeinek, helyet kell biztosítaniuk a bárok és éttermek teraszai számára, valamint különféle nyilvános rendezvények, például vásárok és koncertek befogadására is.

Ez is érdekelhet:

Itt az idő elengedni Barcelonát és társait – Tíz pompás város, ahol nincs tömeg

Lassan felejtsük el Romát, Párizst, és Amszterdamot, hogy élvezni is tudjuk a külföldön csatangolás és a felfedezés örömeit.

(Forrás: Dezeen, fotók: Unsplash)

zöld | autómentes | projekt | terület | légszennyezettség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom