Azt kérik a franciáktól, egyenek több sajtot

Eddig is imádták a sajtokat, de most rá kell tenniük egy lapáttal, ha meg akarják menteni a tradicionális manufaktúrákat.

Utóbbiak nehéz helyzetét természetesen a koronavírus-járvány okozza: nagyjából március közepe óta a piacok és a sajtkereskedők bezárásával ugyanis sokkal kevesebb sajtot vásároltak Franciaországban, mint előtte. Mindez a tejipart is érintette, ezért a Terre de Lait tejipari kollektíva arra kéri a franciákat,

hogy aki megteheti, szolidaritásból vásároljon és egyen francia sajtot, ezzel is támogatva a hagyományos sajtkészítőket.

A Terre de Lait által nemrég indított kampányt a francia fromagisson kifejezéssel reklámozzák, ami a fromage (sajt) és az agissons (cselekedjünk) szavakból áll össze. Az akció jó néhány tradicionális sajtkészítő régióra – Saint-Nectaire, Camembert, Reblochon – próbálja irányítani a figyelmet, az embereket pedig arra ösztönzi, hogy ne érezzék magukat bűnösnek a francia sajtkészítők helyzete miatt.

Az éttermek és üzletek bezárása óta bizonyos ikonikus francia sajtok eladása hatvan százalékkal csökkent. Ezért hirdették meg a kampányt, és azon dolgoznak, hogy Franciaország továbbra is az ezer sajt hazája maradjon. A helyzet viszont kritikus és gyors beavatkozást igényel, mert némely kultikus sajtokat kizárólag az ország meghatározott régióiban készíthetik, szigorú szabályok betartásával.

Nem a franciák az egyetlenek, akiknél a tradicionális ételek sorsa rosszra fordult: a szomszédos Belgiumban például a burgonyatöbblet miatt arra kérte az embereket a kormány, hogy fogyasszanak több sült krumplit.

Ez is érdekelhet:

A remény sugarát jelenti a nápolyiaknak ez a részleges feloldás

Nem teljes még az újranyitás, a becslések szerint a pizzériák harminc-negyven százaléka dolgozik ismét, helyben fogyasztani még nem szabad.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Unsplash)

franciaország | tradícionális | kampány | járvány | sajt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom