Bakancslista 2019-re: huszonöt hely, amit látni kell idén

Gondoltunk egy nagyot, és kinéztünk huszonöt célpontot a világtérképen, ahová mindenképpen el szeretnénk jutni az új évben, legyen az trópusi sziget, ősi emlékhely vagy vibráló metropolisz. Persze nem lesz könnyű valamennyit kipipálni, talán nem is lehet, de felfoghatjuk afféle motivációs listának is. 

Fukuoka

Lenyűgöző történelem, frenetikus ételek, természetes szépség. Fukuoka azokat várja, akik a Tokió, Oszaka, Kiotó alkotta tradicionális hármast kicsit félretéve Japán kevésbé közismert részén ismerkednének az országgal. A környék legfőbb látnivalói közé tartoznak a 17. századi Fukuoka kastélyának romjai, a bámulatos Kjúsú Nemzeti Múzeum és a Shinto-kegyhely, ahová leginkább tavasszal érdemes ellátogatni, amikor több mint hatezer szilvafa virágzásában gyönyörködhetünk.

Márciusban nyit a fejújításon átesett a Fukuoka Művészeti Múzeum, ahol a legnagyobb japán művészek mellett többek között Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat és Marc Chagall munkáiból válogatnak. Mivel tengerparti városról van szó, a tenger gyümölcseit és a rament kedvelőknek tökéletes hely lehet Fukuoka.

Örményország

Valahogy kiesik a látókörünkből a télen fogvacogtatóan hideg, nyáron ellenben tűzforró kis kaukázusi csodaország, pedig – főként évszázadokra visszanyúló történelmi emlékeinek köszönhetően – megannyi érdekességet rejt.

Jereván például a világ egyik legősibb városa, ahol a helyi ízekkel való ismerkedés az egyik fő feladat az édes baklavától a töltött szőlőlevekig,

de az is nagyszerű program, ha leülünk a város tetején a Cascade lépcsőin, és csak figyeljük a fővárosi élet lüktetését.

Pazar látványt nyújtanak Örményország olykor hátborzongató tájai és látnivalói; a hófödte Ararat hegység, és az ország legszebb vallási építményének tartott Geghard kolostor.

Brisbane

Gyorsan fejlődő városként hamarosan felzárkózhat Sydney és Melbourne mellé, bár tulajdonképpen már meg is tette. A két ausztrál ikonhoz képest kicsit kisebb és barátságosabb, egy szóval élhetőbb, időjárása pedig a jól megszokott módon minden évszakban meleg. Nagyvárosi mennyiségű látnivalót találunk itt, holott Brisbane utcáin sétálgatva nem mindig érezhető a metropolisz-feeling.

Leginkább hajóval érdemes felfedezni, de a belvárosban sem járunk rosszul: rengeteg park, botanikuskert, történelmi építmény írható fel a listára, nem beszélve a város közepén felhúzott mesterséges homokos strandról.

Hongkong

Futurisztikus és ultramodern vakációért még mindig a kétszázhatvan szigetből álló régió az ideális választás. Az biztos, hogy nyugalmat nehezebb találni, mint hatalmas szabad szállodai szobát, úgyhogy a pihenést akár zárójelbe is tehetjük arrafelé.

Cserébe kapunk egy megállás nélkül vibráló várost, ahol nem győzünk választani az üzletek, az éttermek és a szórakozóhelyek közül, de szerencsére azért néhány fokozatot vissza is lehet kapcsolni a Viktória-csúcson vagy a Lantau-szigeten ülő Buddha-szobornál.

Ha tetszett Ázsia, Balit sem szabad ignorálni:

Bali rizsteraszain leltünk rá Indonézia lelkére

Bejártuk a sziget legszebb ültetvényeit, fotóztunk, és még hazaérve is a hatása alatt vagyunk.

Seattle

Ha egy leg címmel díjaznánk, az Egyesült Államok legkedveltebb városa címet kapná a grunge zenei stílus szülőhelye. A nyolc részre tagolt Smaragdvárosban szép időben jól lehet látni Seattle-t körbeölelő Cascade Range vulkanikus hegyeit és az Olympic hegyláncot.

Kötelező program bejárni a híres Pike Place Marketet, felbaktatni a Howe Street lépcsőin, és megnézni a városképet megfestő kis házakat.

Cambridge

A híres egyetemi város Londontól másfél órányi autóútra található.

Mindent megad, amit a vidéki Angliában imádni lehet: bájos, elegáns, rendezett, érintetlennek tűnő, zölddel teli.

Annak ellenére nyugodtnak is mondható, hogy időszakonként tele van diákokkal, tehát fiatalos, nyüzsgő kisvárosnak számít, amit leginkább kerékpárral érdemes bejárni.

Ékessége mi más lehetne, mint a világ második legrégebbi angolszász egyeteme, de a University of Cambdrige-en kívül ajánlatos felkeresni a helyi pubokat, a parkokat, és kipróbálni a puntingot (csónakázását) a Cam folyón.

Guatemala

Nem egy szokványos úti cél, de hát néha ki kell mozdulni a komfortzónánkból. Kávé, kakaó, vulkánok és a maláj kultúra öröksége jellemző leginkább a közép-amerikai országra, no meg a titokzatos dzsungelek, gyönyörű korallzátonyok és a Föld talán legkülönösebb növényvilága.

Szóval, kalandorok ne kíméljék!

Helsinki

Bár talán nem a művészet és az építészet ugrik be elsőre a szigetekkel átölelt finn fővárosról, mégis szereti magát ezzel a két címszóval hirdetni.

Mondjuk a közelmúltban átadott Oodi valóban a város ikonikus pontjai közé emelkedett, ám ha Helsinki, akkor részünkről: kocsmák, vidámság, hatalmas séták, Temppeliaukio sziklatemplom és húsos tészta.

Maradva északon, Norvégia déli része mindig jó választás:

Ahol a trollokkal és a vízesésekkel is vigyázni kell – Dél-Norvégia csodái

Egy nyári norvégiai tripen nem feltétlenül egy adott túra teljesítése meríti le az ember akksiját, hanem az állandó világosság miatti programkényszer.

Ischia

Isola Verdének, azaz zöld szigetnek hívják az olaszok zöld növénytakarójának köszönhetően a Tirrén-tengeren, a Nápolyi-öbölben elterülő, virágokba burkolózó kis szépséget. Csodás fekvése, bővizű termálfürdői, strandjai és buja növényzete, no meg persze romantikus hangulata miatt imádják a nászutasok.

A Nápolyhoz közeli Ischia legismertebb nevezetessége az Aragóniai kastély, ami a szigethez egy híddal kapcsolódó gigantikus sziklán áll.

Panama

Közép-Amerika legdélibb országa maga a nagybetűs kontraszt, hiszen amíg a főváros Panama Cityben eget karistoló grandiózus épületeket bámulunk, addig vidéken az indiánok kezdetleges kunyhóira csodálkozunk rá. Panama azért is különleges hely, mert a világon egyedül itt láthatjuk, ahogy a nap felkel a Csendes-óceánon, és lenyugszik az Atlanti-óceánon.

Természetesen a világhírű Panama-csatorna felkeresése nem maradhat ki az itinerből, mint ahogyan a hangulatos óváros, az UNESCO Világörökségéhez tartozó Casco Viejo sem.

Puerto Rico

Ha a Karib-térséget választjuk, előbb jut eszünkbe Kuba, Jamaica, de még a Dominikai Köztársaság is, mint az Egyesült Államok társult állama. Az amerikai hatás több ponton érezhető a spanyol ajkú országban, ahol lépten-nyomon a hispán gyarmati építészet remekeibe botlunk bele – már amikor a szűk utcákon sétálgatunk, és nem valamelyik légkondicionált helyiségben próbáljuk túlélni az olykor sivatagi forróságot.

Fővárosa sterilebb és visszafogottabb, mint Havanna, strandjai Miami Beachet idézik.

A Maria hurrikán pusztítása óta újraéledező Puerto Ricót a homokos tengerpartok rajongóinak ajánljuk: Bonqueron Beachen pálmafák adnak árnyékot, szörfözőknek a Rincon Beach kínál izgalmakat, míg a kókuszligetekkel körbeölelt lagúnai romantikáért Luquillo Beachre kell menni.

Madeira

Passzív pihenéshez hibátlan választás a portugáliai sziget. Akkor érdemes odautazni, ha feltöltenénk az akksinkat.

A nagy csobbanások helyett a sétákról és a kirándulásokról szól az Atlanti-óceán virágoskertje – merthogy így nevezik a rendezett, tiszta, léleksimogató szigetet.

Madeira jelképe az estrelica, vagyis a papagájvirág, amely lényegében egész évben virít a bokrokon. Az egyedi hangulatú szigeten garantáltan jó lesz a közérzetünk, még akkor is, ha a helyi legendárium szerint akár egy napon belül átélhetjük a négy időjárási szezont.

Amikor arrafelé kalandoztunk, imádtuk Lisszabont is:

A bohém város, amibe első látogatásra bele lehet szeretni – Lisszabonban jártunk

Mutatjuk a város azon pontjait, ahol feltétlenül meg kell fordulni, hogy megízlelhessük Lisszabon gazdag múltját és lüktető, bohém fiatalságát.

Santiago de Chile

Igazi dél-amerikai klasszikus mesélő történelemmel, háttérben figyelő hatalmas hegyekkel, rengeteg látnivalóval és persze marhahússal. Az ötmillió lakosú chilei főváros minden szegletében hozza a kontinens hangulatát.

Október és április között a legjobbak az időjárási viszonyok, olyankor kevés csapadékkal kísért kellemes meleg fogadja a látogatót, aki Santiago központi terét, a Plaza de Armast tekintheti origónak, onnan könnyedén elérhetőek a spanyol gyarmati építészet remekei, a nyüzsgő Providencia negyed, vagy az élőzenés mulatságairól ismert bohém Bellavista.

Liechtenstein

Az Ausztria és Svájc között rejtőzködő parányi ország érdekessége, hogy egy nagyobb gyalogtúrával is könnyen bejárható észak-déli irányban.

A Rajna-völgyben fekvő elragadó miniállamot az Alpok vonulatai védelmezik, és tele van képeslapra illő alpesi falucskákkal, kastélyokkal, borászatokkal és szőlőskertekkel.

Falkland-szigetek

Ha szeretnénk néhány napot offline tölteni, az Egyesült Királysághoz tartozó, két nagyobb és több száz kisebb szigetből álló, mesterségesen betelepített Falkland-szigetek kiváló opció.

Hideg, erősen szeles, kopár vidék ez, ahol sokkal több pingvin él, mint ember, és ahol az egész napos neten lógás a különböző korlátozások miatt szinte ismeretlen fogalom.

Itt nincs bűnözés, éjszakai élet, csak érintetlen természet és nyugalom.

Houston

Az USA negyedik legnagyobb városa és egyben az Államok űrkutatási központja Houston – ebből kiderül, miért került fel a listánkra. A számos parkkal és zöldterülettel díszített texasi metropoliszban a kulturális és gasztroélet is kiemelkedő, de természetesen legfőbb vonzereje a Space Center.

A hatalmas komplexumban mindent megtudhatunk a NASA-ról és az űrkutatásról, láthatunk űrsiklót, felmehetünk egy Skylab-űrállomásra, megérinthetünk Holdról származó sziklát, részt vehetünk repülés-szimulációkon is.

Ha Houston bejött, Chicago is be fog:

Van egy amerikai város, amelyik nemrég Magyarország hetedik legnagyobb városa volt

Chicago az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa, amit viszont kevesebben tudnak, az az, hogy Chicago Magyarország hetedik legnagyobb városa is – nem olyan régen legalábbis még így volt.

Cividale del Friuli

Észak-Itália esszenciája a mini-Velenceként emlegetett tartományi központtal, Udinével. Cividale del Friuli pedig úgy tizenöt kilométerre fekszik a várostól, melynek Longobárd temploma és Dómja mellett az Ördög-hídja számít messze földről híres jelképének.

A Natisone folyó fölött egy természetesen kősziklán nyugvó, húsz méter magas, két boltíves átkelőn állva és az elénk táruló panorámát csodálva érezzük, hogy jó helyen vagyunk.

Costa Rica

Egyes kimutatások szerint a világ legboldogabb országa, ahol a szócikkekben üresen hagyták a helyiek a stresszt és a sietséget, merthogy arrafelé ilyenről nem nagyon hallottak.

Annyi mindent tud adni az oda érkezőnek ez a csodás vidék, hogy felsorolni is nehéz, de azért megpróbáljuk: álomszerű partszakaszok, páratlan természeti adottságok, elképesztően finom kávék, működő vulkánokkal kísért látványos nemzeti parkok, mangó, kókusz és pálmafák, no meg vidámság, életöröm és felszabadultság mindenhol.

Oaxaca

Nem ide összpontosul a figyelem, ha Mexikóról van szó, de a helyzet hamarosan változhat. A város a koponya ünnepéről (Dias des los Muertos) ismert igazán, ami egész Latin-Amerikában az egyik leglátványosabb fesztivál. Október végén a családok előkészítik a sírt a visszatérő szellemeknek a vidám hangulatú ünnepre, majd a sírokat és az otthoni oltárokat színpompás virágokkal díszítik.

Oaxaca csak úgy tobzódik a gyarmatosítás korabeli épületekben és a szabadtéri piacokban – utóbbiakon mindenképp érdemes megkóstolni a tlayudát (tortilla sertéshússal, babbal és sajttal), valamint a kacsahúsos tacót és a füstölt polipot.

New York

Megunhatatlan. És addiktív. Aki egyszer járt már itt, az postafordultával menne is vissza. Megértjük, mert New Yorkban a tömeg, a szagok, a zaj, az autók, az intenzitás, a kitárulkozás olyan vonzó egyveleggé tud összeállni, ami megmagyarázhatatlan csoda.

Kedvenc amerikai metropoliszunk ontja magából a vibe-ot, legyen szó mámoros éjszakai életről, meghitt parkokról, ikonikus vagy rejtett helyekről, netán szimpla nagyvárosi sétáról. Újra látni kell.

Amennyiben nem volt elég Amerikából, és nyomnánk még a pedált:

"Átmentem Las Vegason, mint kés a vajon" – Így járjuk be Amerika vad tájait 78 nap alatt

Nem adta el a cégeit, mert nem voltak neki, és a lottón sem nyert: némi tartalék és távmunka kombinációjával László felfedezte Amerika vad tájait, és csodákat talált a szélcsiszolta sivatagokban.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

ischia | olaszország | oaxaca | houston | örményország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom