Idén a Balkánra mész nyaralni? Szerencsés vagy, hiszen nemcsak a hűsítő tengerpartokat élvezheted majd, hanem a fantasztikus balkáni konyhát is, ami rendkívül változatos, hiszen számos húsféle mellett a halak széles skáláját is felvonultatja. A régió ételei azonban sokak számára kevésbé ismertek. Ha egyszerűen akarjuk jellemezni őket, azt mondhatjuk, hogy finomak, kiadósak és rabul ejtenek. Mutatjuk, hogy a mi listánkon mi a top 3 balkáni étel.
Burek
A sós baklavához hasonlóan a burek kézzel készült vajas tésztából áll, amelyet hússal, sajttal, vagy zöldséges töltelékkel rétegezve készítenek el.
Nemcsak az éttermekben kínálják, de a pékségekben is elképesztő finom változatokat lehet kóstolni, így reggelire, vagy akár egy rohanós ebédre is tökéletes választás lehet.
Cevapcici
A cevapcici, vagy magyarosan csevap, háromféle darálthúsból, birkából, marhából és sertésből készül, hogy aztán grillen süssék tökéletesre.
Általában isteni finom, kissé kesernyés ajvárral és hagymaszeletekkel kínálják. Tökéletes társa lehet a lepénykenyér is, amit egy kevés olívával locsolnak meg, mielőtt rövid időre szintén a grillre kerül.
Tulumbi
A tulumbi tulajdonképpen a macedónok churrosa. A kis kígyószerű, olajban kisült desszerteket azonban nem csokoládészósszal kínálják, hanem mézbe és dióba mártják.
Az intenzív édes, gazdag ízvilágú desszert a legnépszerűbbek közé tartozik a Balkánon és street foodként is fogyasztható.
A víz maga az élet, hiszen elengedhetetlen az emberek, az állatok és a növények számára. A víz ugyanakkor lehetőség is a kikapcsolódásra, a szórakozásra, a pihenésre, a természet kincseinek megismerésére. Összeállításunkban olyan természetes vizeket mutatunk be Európából, amelyek rendkívül látványosak és remek programlehetőségeket is kínálnak az aktív pihenést keresőknek.
(Fotók: Getty Images)
kedvenc | lista | balkán | recept | étel | nagy sztori
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!