Talán meglepő lehet, de az osztrák főváros a világ legnagyobb bortermelő városa.
A mintegy hétszáz hektárnyi szőlőültetvénynek és több mint kétszázhetven bortermelőnek otthont adó Bécs a városok közül a világon a legtöbb bort képes megtermelni városhatáron belül.
A borkészítésnek komoly hagyománya van Bécsben, a történet egészen a 12. századig nyúlik vissza. Az egyik legkeresettebb turisztikai célpontnak számító Schönbrunni kastély például saját szőlőültetvénnyel is rendelkezik.
Ausztria jellegzetes szőlője a Grüner Veltliner (Zöldveltelini), ami október közepén és végén érik. Az ebből készült fehér bort világszerte nagyra értékelik a szakértők jellegzetes savassága miatt. A Bécsben termelt borok több mint negyedét ez a szőlő adja.
A bécsi borokat leginkább a heuriger néven ismert kocsmákban lehet megkóstolni, hiszen a heuriger-kultúra még mindig jelentős részét képezi a városi mindennapoknak.
A hangulatos kis egységekben helyi borászok kínálják termékeiket. A fővárosban több mint száz ilyen jellegű vendéglő található, a bécsi heuriger-kultúra pedig 2019 óta az UNESCO kulturális örökségének része.
Napjainkban a város bárjai és éttermei meghatározó tagjai az élénk bécsi borszcénának, mivel a fiatal és kreatív borászok afféle kortárs csavarral dobják fel a heuriger-örökséget. Az újonnan megnyitott bárokban például a borokat helyben termelt alapanyagokból készült ételekhez párosítják. A borreneszánsz és a farm-to-table koncepció újjáéledése miatt pedig Bécs amolyan kötelező úti céllá vált mindazoknak, akik szeretik a fenntartható módon előállított friss termékeket, a nyüzsgő éjszakai életet és a gazdag kultúrtörténelmet.
A borkészítés iránt érdeklődőknek pedig nagyszerű programnak igérkezik a szeptember végi Vienna’s Wine Hiking Day, melyen borászati túraútvonalakat lehet bejárni egy remélhetőleg kellemes őszi napon. A jegyek online foglalhatók.
Korábban megírtuk, hogy a bécsi városvezetés még hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy kizöldíti a Duna-csatornának a Kaiserbadschleuse nevű részét, ahova eredetileg egy városi kikötőt terveztek.
(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)
termelés | bor | városi | borvidék | bécs | szőlőskert
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!