Három magyar fotós, akinek a képeibe fülig beleszerettünk

A legfontosabb témákat illetően nem nagyon találni közös nevezőt ebben az általunk is bemutatott három magyar fotográfusban, hiszen egyikük a Balatont, másikuk a szociálisan érzékeny témákat, míg a harmadik Izlandot tekinti fő inspirációforrásának. Egy valamiben viszont megegyeznek: megindítóak a képeik.

Orbán Péter

Orbán Péter a Balatonnál nőtt fel, és jelenleg is ott él, egészen pontosan Badacsonyörsön. Amikor csak teheti, a környéket járja hol gyalogosan, hol kerékpárral, hol autóval, hogy különleges pillanatokat örökítsen meg, hiszen szerinte a Balatonnál szinte nincs is olyan pillanat, ami ne lenne különleges.

2008-ban fordult komolyabbra a kapcsolat közte és a fotózás között, majd 2015-ben döntött úgy, hivatalosan is ezzel foglalkozna. Hogy ez mennyire jól sikerült, arról a könyvborítókon, magazinokban, reklámkampányokban, online és nyomtatott médiumokban – köztük az egyik legnagyobb példányszámban eladott angol fotósmagazinban, a PhotoPlus-ban –, valamint a National Geographic-ban megjelent munkái tanúskodnak.

Olyan helyekről fotóz a Balaton fotográfusa, ami másnak eszébe sem jutna

Munkáival szeretné elkápráztatni az embereket, elégedettséget, mosolyt csalna az arcukra. A Balatonimádó Orbán Péter képei szinte megigéztek minket, úgyhogy nyomban megkerestük a fotóst, mesélje el, hogyan születnek a magával ragadó alkotásai. 

Zoltai András

A dokumentarista fotóriporter folyamatosan keresi a szociálisan érzékeny témákat, az emberi történeteket. Számára a legfontosabb, hogy olyan témákat fényképezzen, amelyek társadalmilag is hasznosak (vagy azok lesznek később), és olyan ügyekre hívják fel a figyelmet, melyek kevésbé vannak benne a hétköznapokban.

András olyan témákban gondolkodik, amelyek globálisan is megállják a helyüket – sok külföldi anyaga nagyban köszönhető annak, hogy imád utazni. Sorozatait nézegetve mindjárt feltűnik emberközpontú látásmódja, amihez szerinte az analóg fotográfia rengeteget ad hozzá.

Analóg fotográfiákkal mesél el emberi sorsokat a díjnyertes magyar fotós

Folyamatosan keresi a szociálisan érzékeny témákat a huszonkilenc éves Zoltai András, aki tavaly első lett a sajtófotó-pályázaton.

Vass Bettina

2012 májusa számít állandó izlandi lakosnak. Nyolc évvel ezelőtt érkezett a tűz és a jég szigetére, mert az egyetem elvégzése után nem találta otthon a helyét. Bettina nagyrészt “elopement” esküvőket fotóz. Ez azt jelenti, hogy a pár elszökik Izlandra, és egy kis templomban vagy a természetben tartanak egy meghitt ceremóniát, majd néhány órás vagy egész napos kalandfotózás keretében együtt felfedezik a sziget valamelyik csodás részét.

A fotózásnál Bettina számára az érzelmek mellett nagyon fontos a két ember közötti kapcsolat. Úgy gondolja, Izlandon fotósnak lenni majdhogynem csalás, mert annyira szép a táj, hogy bárki, akinek van fényképezőgépe, azonnal szakmabelinek hiheti magát. “Nagyon egyszerű két embert beállítani egy vízesés elé, és szép képet lőni róluk. Sokkal nehezebb viszont bizalmat teremteni, és egy képen visszaadni az érzelmeket. Számomra ez sokkal fontosabb, mint bármelyik vízesés vagy gleccser a háttérben.”

Kalandba illő esküvőket fotóz Izland misztikus vidékén a magyar lány

Azt hihetnénk, a csodás táj miatt nincs nehéz dolga egy Izlandon dolgozó fotósnak. Ez azonban nem feltétlenül igaz.

Ez is érdekelhet:

A brooklyni fotós, aki egy telefon segítségével mutatja be New York utcáit

Sok fotós oldal foglalkozott már Eric Van Nynatten képeivel, most mi is elcsíptük pár mondatra, és összeválogatta nekünk a kedvenc telefonnal lőtt New York-i fotóit.

(Fotók: Orbán Péter, Zoltai András, Vass Bettina)

fotósok | vass bettina | magyar | orbán péter | portré

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom