Ezért érdemes a benzinkutakon enni Olaszországban

"Ez a legfurcsább dolog a világon. Arra gondolok, néha kapsz egy egészen kiváló pizzát valamelyik  benzinkúton, és nem érted, mi van – mesélte Stanley Tucci egy műsorban, miközben a Stanley Tucci felfalja Itáliát első évadát népszerűsítette. Hihetetlenül hangzik, de valóban érdemes Olaszországban bemenni egy Autogrillbe, mert a friss szendvicsekkel és süteményekkel teli vitrinek nem csupán a látvány miatt csábítóak.

Ugyanez nem mondható el egy átlagos benzinkútról, legyen az bárhol a világon, hiszen ilyen helyeken általában csipszre, kekszre, kávéra, nem túl izgalmas szendvicsekre és üdítőkre épül a szortiment. Olaszországban viszont ez teljesen más tészta.

Vannak cornettik – sima vagy krémmel, Nutellával, lekvárral vagy pisztáciakrémmel töltöttek – , fánkok, és néha olyan regionális édességek, mint a sfogliatelle (kagyló formára hajtogatott leveles, töltött tészta) vagy a pasticciotti (töltött péksüti). Egy átlagos Autogrill általában legalább fél tucat szendvicset kínál. Választhatunk mozzarellát és paradicsomot mini bagetten, prosciuttóval és mozzarellával töltött pizza biancát, grillezett zöldségeket teljes kiőrlésű kenyéren, sőt mortadellát és stracciatellát is. Néha van piadina, vagyis az Emilia Romagna-i lapos kenyér, amelyet sajttal, sonkával, rukkolával töltenek meg leginkább. A pihenőhelyeken salátát, pizzát vagy tésztát is felszolgálnak. Ha a pénztárnál megkérdezik, szeretnénk-e felmelegítve kérni, mondjunk igent. Melegen vagy sütve sokkal finomabbak a szendvicsek.

Persze nem minden olasz benzinkút egyforma.

Az Autogrill messze a legelterjedtebb, több mint négyszáz telephellyel, ezt követi a Chef Express és a Sarni. Némelyikben van ülőhely, másokban nincs, változó a minőség is, aztán előfordul, hogy a szendvicseken kívül egyes helyen csak rágcsálnivalókat adnak el, míg mások olyanok, mint a mini szupermarketek, ahol tésztát, sajtot, szalámit, bort is árulnak. És igen, általában ezek is jó minőségűek, szóval, nyugodtan lehet benzinkúton vásárolt bort ajándékba adni.

Amikor Goriziánál átlépjük az olasz határt, már tökéletesen szól a Radio Gioconda. Nekem már ott, a műsorvezetők vidáman hadaró beszélgetéseivel és az italo pop megunhatatlan slágereivel kezdődik az Olaszország-élmény, nem csak amikor meglátjuk a Friuli-Venezia Giulia-táblákat. Imádom felfedezni az ország minden szegletét, de leginkább az életszeretetüket érzem a sajátoménak. Olaszország-rajongásom alapja az a stílusosság, amire a bella figura kifejezés született. Arról van szó, hogy a legjobbat akarják mutatni magunkból, mert élvezik a szépséget, és annak elismerését. Persze könnyít a helyzeten, hogy csodálatos természeti adottságok és lenyűgöző kulturális örökség veszi körbe őket, de folyamatosan építik is ezt, hogy az élet szép legyen – és az is maradjon. 

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

tipp | ételek | minőségi | utazás | olaszország | benzinkút

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom