213 év után búcsúzik Párizs egyik ikonikus helye

Nem a koronavírus miatt.

1808 óta minden vasárnap megnyitott a híres párizsi madárpiac, ahol nemcsak gyönyörködni lehetett az egzotikus fajokban, hanem megvásárolhatóak is voltak a kanárik, a papagájok vagy például a zebrapintyek.

Az Ile de la Cite-en található piac az elmúlt években a helyiek és a turisták körében is hatalmas népszerűségnek örvendett,

a városi tanács azonban állatvédők javaslatát figyelembe véve úgy döntött, a madárkereskedelemmel kapcsolatos aggályok miatt bezárja a helyet.

Christophe Najdovski polgármester elmondta, hogy az utóbbi időben a piac a régió madárkereskedelemi központjává vált, beleértve a veszélyeztetett fajokat is. A bezárás másik okaként azt jelölte meg, hogy a madarak tartásának feltételei már nem voltak elfogadhatóak – például tizenhárom, engedéllyel rendelkező árus közül csupán hét tartotta be a szabályokat.

A tervek szerint más szakmába irányítanák át a kereskedőket, akik közül többen szkeptikusan fogadták az ötletet. Köztük van a piacon harmincnyolc éve árusító Albert Badalamenti:  "Azt mondták, újrahasznosítanak minket, találnak nekünk másik munkát. Attól tartok, hogy csődbe megyünk. Mégis mit fogunk kezdeni a madárállománnyal?"

Míg a piac bezárása a kereskedőknek pénzügyi bizonytalanságot okoz, addig az állatok jogaiért harcolók üdvözölték a döntést.

Közben kiderült, hogy a 2024-es párizsi olimpia után megújul a Champs-Élysées. Ha a francia fővárosra vágyunk, akkor pedig így költözhet egy kis Párizs a lakásunkba.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)

bezár | ikonikus | madárpiac | párizs | híres

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom