Ezt az egy dolgot nem szabad megtenni a repülőn italrendeléskor

A látszólag ártalmatlan cselekedet akár bajba is sodorhat valakit. 

Még ha a kabin- és pilótafülke személyzetének munkakörülményei folyamatosan változnak is, mindig vannak olyan speciális szabályok a repülés közbeni munkavégzésre vonatkozóan, amelyek nem éppen közismertek. Az egyik figyelemre méltó különbség például az a szokás, hogy a földön felszolgált ital, kávé vagy frissítő után borravalót adunk a pultosnak vagy a felszolgálónak, de ugyanezt már nem tesszük meg a légiutas-kísérőkkel.

Bár néhány euró vagy dollár felajánlása ártalmatlan dolognak tűnhet, soha ne feltételezzük, hogy a légiutas-kísérő elfogadhat készpénzes borravalót. Némely légitársaságnál akár bajba is sodorhatja őket.

A Bloomberg szerint egyes társaságok, mint például a Spirit és az Allegiant egészen odáig elmentek, hogy a fedélzeti vásárlásokhoz használt tabletjükből eltávolították a borravaló opcióját. Az Allegiant a hivatalos irányelveiben egyenesen tiltja a borravalót.

Kissé zavarba ejtő, hogy a fedélzeti borravaló elfogadása légitársaságról légitársaságra változhat. A Southwest Airlinesnál az utaskísérők kezdetben elutasítanak minden ilyesmit, de ha az utas ragaszkodik hozzá, akkor azt kegyesen elfogadják – írja a USA Today. Ehhez képest a Frontier a közelmúltban külön feltüntette a fizetéshez bevetett tableten a borravaló lehetőségét.

A zavaros vagy egymásnak ellentmondó irányelvek ellenére iparági szakértők szerint az egész leginkább arról szól, hogy a légitársaságok nem akarják azt a látszatot kelteni, mintha egyenesen bátorítanák az utasokat a borravalóra. Még akkor sem, ha a világjárvány idején alkalmazott irányelveket – például az alkoholos italok fedélzeti árusításának átmeneti beszüntetését – feloldják.

"Bár körülbelül hat hónappal ezelőtt újraindítottuk a rendszeres italkiszolgálást, csak a múlt hónapban kezdtük el újra az alkoholos italok árusítását" – mondja Steffanie, egy nagy légitársaság kilencéves tapasztalattal rendelkező légiutas-kísérője. "Néhány utas örül ennek, és borravalót is ad, hogy kifejezze elismerését."

Sokan viszont még mindig a diszkréciót részesítik előnyben. "Egyesek távozáskor adják át a borravalót, hogy ne hívják fel rá a figyelmet" – magyarázza. "Ha megkérdezik tőlem, hogy szabad-e borravalót adni, akkor tudatom velük, hogy nem szükséges, de ez az ő döntésük".

Te adnál borravalót az utaskísérőnek?

A köszönnyilvánítás talán legjobb módja mégis az, ha legalább olyan türelmesek, kedvesek és udvariasak vagyunk a légiutas-kísérőkkel, mint bármely más alkalmazottal – különösen két év bizonytalanság után. "Bárcsak az utasok felismernék, hogy az én munkám ugyanolyan fontos, mint a pilótáké" – mondta Lorrie Metrejean. "A légiutas-kísérők felelősek a repülőgép biztonságáért. Végső soron ott vagyunk, ha vészhelyzet van – legyen az akár orvosi vagy biztonsági probléma. És akkor is, ha valami baj adódik a géppel, és ki kell ürítenünk, illetve mindenkit biztonságban le kell szállítani".

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: bestlifeonline, fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

borravaló | fedélzet | utazás | italrendelés | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom