Szakértő magyarázza el, mikor kell borravalót hagyni, hogy abból ne legyen sértődés

Nehéz ügy és kellemetlenségeket is okozhat, mert sok esetben nem tudjuk, melyik országban és pontosan milyen szolgáltatás igénybevételekor mennyit szokás adni. Egy utazási szakember segít a borravaló-kérdésben.

Cody Candee, a Bounce vezérigazgatója szerint – bár a borravalóra vonatkozó általános útmutatás a világ minden országára alkalmazható –, rendkívül fontos, hogy minél több információt gyűjtsünk be a választott úti cél borravalóhoz köthető sajátosságairól, ugyanis a szokások országonként eltérhetnek.

Az Egyesült Államokban például jóval magasabb az elvárás Európához képest, míg Japánban sértésnek számít a borravaló.

Cody Candee azt mondja, annak ellenére, hogy az etikett országonként változó, van néhány általános irányelv, amelyet szem előtt tarthatunk.

Az éttermekben átlagosan öt-tizenöt százalék borravalóval számolhatunk, míg a takarító személyzet átlagosan két dollár (690 forint) borravalót kap naponta. A turistáknak abban az esetben érdemes extra borravalót adniuk, ha úgy gondolják, a kapott szolgáltatás színvonala kivételes volt. Egyes szállodák és óceánjáró hajók belekalkulálják az üdülés árába a borravalót, így a vendégeknek nem kell aggódniuk miatta.

A szakember úgy véli, ha nem vagyunk biztosak az adott úti cél borravalókkal kapcsolatos protokolljában, mindig az a legjobb, ha előre felkészülünk. Ügyeljünk arra, hogy a nyaralás során legyen nálunk a helyi pénznemből, mivel előfordulhat, hogy a taxisofőröknek, vagy a pincéreknek kell borravalót adni (megeshet, hogy a számlán szerepel a szervizdíj, ezért érdemes ellenőrizni a nyugtát).

– Zavaró lehet, hogy mikor és mennyi borravalóval kell kalkulálni,  különösen akkor, ha addig nem használt pénznemről van szó. Bizonytalanság esetén bátran kérdezzünk meg egy helybélit vagy a személyzet egyik tagját, esetleg az utazási irodához is fordulhatunk további útmutatásért – tanácsolja Cody Candee.

Függetlenül attól, hogy az általunk meglátogatott országban adott szokás-e a borravaló vagy sem, a legfontosabb ajánlás az, hogy úgy bánjunk másokkal, ahogyan azt szeretnénk, hogy velünk bánjanak, illetve mindig legyünk udvariasak és tisztelettudóak.

Egy városi pihenés alkalmanként simán lehet olyan üdítő, mint egy tengerparti. De nem feltétlenül fővárosokban kell ilyenkor gondolkodni, hiszen a teletömött London, Párizs vagy Róma nem a legjobb választás egy stresszmentes utazáshoz. Az alábbiak viszont igen. Ez a kilenc hely vibráló kultúrát, változatos ételeket és izgalmas éjszakai életet ajánl a városi élet minden előnye mellett kisebb tömeggel és alacsonyabb költségekkel.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

 

országonként | külföld | szokás | tanács | szolgáltatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom