18. századi börtönből luxusszálloda – Bevállalnád?

Hat év építkezés és több mint húszmilliárd forintnyi font kellett ahhoz, hogy a Cornwallban lévő Bodmin börtönt modern, hetven szobás szállodává alakítsák. A projekt úgy tűnik, kifizetődik, hiszen az egyedi élményt kínáló szálláshely igazi turistamágnes.

Egy börtön adottságai ideálisak egy szálloda számára, ezt vették észre elsőként 1990-ben az isztambuli Four Seasons tulajdonosai is, akik a neoklasszikus, 1969-ben bezárt Sultanahmet börtönt gondolták újra. Aztán 2001-ben megnyílt a bostoni Liberty Hotel és az oxfordi Malmaison börtönszálloda is.

A most átadott Bodmin Jail szálloda négyemeletes, hetven szobás luxushotel, melynek gyökerei egyészen 1779-re nyúlnak vissza. III. György uralkodása alatt épült és egészen a közelmúltig börtönként funkcionált. Optimális volt a szállodává történő átalakításra, hiszen forró vízzel, jól szellőző lakóterekkel rendelkezett, igaz, sötét múlttal is, hiszen egyes feljegyzések szerint ötvenöt kivégzést hajtottak végre a falai között.

Az ötven millió fontos átalakítást egy londoni székhelyű építésziroda munkatársai végezték el, akiknek hatalmas kihívást jelentett az, hogy a rendkívül vastag falakat lebontsák, hogy a celláknál tágasabb tereket tudjanak kialakítani. Az egyes lakosztályok kialakításához három cellát nyitottak össze, ráadásul a munkájukat az épületbe beköltözött, ám védettség alatt álló denevérek is megnehezítették.

A szálloda éttermét az egykori börtönkápolnából alakították ki, a felső szinten, ahol most egy bárzongorát helyeztek el, korábban a fegyőrök ültek az istentiszteletek ideje alatt, hogy onnan felügyeljék a rabokat. A szálloda által irodai szárnyként használt területen is felhúztak korábban egy cellát, ahol a kivégzésre váró foglyok az utolsó éjszakájukat töltötték.

Ez az egyetlen olyan cella, amelyet az átépítés során érintetlenül meghagytak, hogy tovább tudják fokozni a borzongást, amit a luxusszálloda múltja miatt áraszt magából.

Krakkó két világháború közötti kávézóinak csillogása és a múlt századi mozik tiszta funkcionalizmusa ihlette a Paradowski Stúdiót a krakkói szálloda felújításakor. Itthon pedig olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni & Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében születik újjá a pesti belváros három értékes műemléképülete: a tömbrehabilitáció keretében a három épületből álló egységben nemzetközi standardnak megfelelő szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, valamint tetőterasz és sky étterem kap majd helyet.

(Fotók: Bodmin Jail)

börtön | dizájn | egyesült királyság | szálloda | hotel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom