Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Ehhez képest alig látogatják.

Valószínűleg a legtöbb embernek nem Európa jut eszébe, amikor az esőerdőkre asszociál. Pedig a kontinens valójában számos mérsékelt égövi esőerdőnek ad otthont, amelyek enyhébb hőmérsékleten is "működnek".

A kontinens legnagyobb esőerdeje a bosznia-hercegovinai Sutjeska Nemzeti Parkban található Perućica, amely az UNESCO szerint "Európa zöld ékköve".

Valódi őserdő, ami azt jelenti, hogy emberi tevékenység és a fejlődés nem érintette. Európa egyik leglenyűgözőbb természeti csodája, egyes területeken viszont szinte áthatolhatatlan.

Szakértők szerint a Perućica mélyén rejtőző fák közül jó néhány legalább háromszáz éves. Egyébként összesen több mint százhetven fa- és bokorfajta található Bosznia-Hercegovina egyik legmagasabb vízesésének, a Skakavacnak szomszédságában. A kilencvennyolc méter magas vízesés egy mészkőszikláról zúdul alá, a téli hónapokban gyakran befagy.

Az egyedülállónak számító Perućicára nagyon vigyáznak. Elsősorban tudományos és kutatási célokra használják, nem pedig turisztikai látványosságként. Ettől függetlenül látogatható a Sutjeska Nemzeti Park, amely a fővárostól, Szarajevótól mintegy három órányi autóútra található.

Vezetett túrán lehet felfedezni a park nevezetességeit, köztük a bizonyos Skakavac-vízesést és az esőerdő kilátópontjait, de a látogatóknak követniük kell a kijelölt ösvényeket és a helyi hatóságok tanácsait.

Kellemes időjárás, alacsony árak és eklektikus épületek. Bosznia-Hercegovina fővárosának elég könnyű elcsábulni.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

bosznia-hercegovina | Sutjeska Nemzeti Park | Skakavac-vízesés | Európa | Perućica

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom