„A szakma csúcsán” vannak „egy olyan városban, ahol az emberek nagyon is tudják milyen a jó burger” – fogalmazott a két és félmillió olvasóval rendelkező globális szaklap.
Európai burgerezőket minősítettek több kritérium alapján a Big 7 / Enjoy Travel utazási magazin tesztelői. A világszerte meglehetősen népes, két és félmilliós olvasótáborral rendelkező magazin szerkesztői és gasztro-szakértő csapata véleménye mellett figyelembe vették az online értékeléseket, a sajtómegjelenéseket, valamint a releváns blogok véleményét is.
Ne csigázzuk a kedélyeket, a Bamba Marha Burger Bár felkerült a listára, méghozzá a 29. helyre. Ha belegondolunk, mennyi burgerező létezik Európában, és milyen kiterjedt volt az értékelés, akkor ezt nyugodtan nevezhetjük az élbolynak is – elég arra gondolni, hogy nincs másik magyar szereplő az 50-es listán, de a teljes régiónkból is csak egy-egy cseh és szlovák egység előzte meg.
De nem is a számszerű helyezés a fontos, hanem maga a tény, hogy Jancsa Jani 2015-ben nyitott étterme „a szakma csúcsán” van „egy olyan városban, ahol az emberek nagyon is tudják milyen a jó burger”, ahogy a magazin értékelése fogalmaz.
„A csapatot Jani Jancsa konyhamester vezeti – írják –, aki puha és rágós zsemléket készít, amelyeket szaftos, nyúlós sajttal és ropogós feltétekkel töltött szaftos húspogácsákkal tölt meg.
Ne hagyja ki a szokatlan, és naggyon fotogén hozzávalókból készülő havi specialitást sem!"
Az utóbbiak között említik a grillezett pepperonival, marinarával, szarvasgombás majonézzel és marhahúsos pástétommal töltött kék zsemlét. Olyan szerencsések pedig csak mi lehettünk, akik a rendelkezésre álló egy hónapban kipróbálták Jani smashed burgereit, amelyek annyira népszerűek voltak, hogy a rajongók már akkor a visszatérésében/véglegesítésében reménykedtek, amikor még amúgy is lehetett kapni.
Végül semmiképp ne hagyjuk ki a Big 7 / Enjoy Travel listájának győztesét, a bécsi XO Grillt, ami az Xtra Old Austrian rövidítése. Két jóbarát pop-up étteremként nyitotta a helyet még a pandémia idején, azóta viszont „burgerturisták” kötelező állomásává avanzsált. A hely neve a kiváló XO Beef marhahúsra utal, abból készül ugyanis a burger, plusz a helyi termelőktől származó szezonális alapanyagokból. A választék kicsi, cserébe mindent érdemes megkóstolni, még a körítésként adott duplán sült sült krumplit, házi mártást, friss fűszernövényeket és pirított szezámmagot is.
De ha a XO Grill nem esik útba, ugyanolyan tökéletes választás a Bamba Marha is.
(Forrás: közlemény, fotók: Player.hu, Bamba Marha)
budapest | bamba marha | hamburger | Jancsa Jani | gasztro
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!