Világhírű galériába világszínvonalú kávézót terveztek Milánóban

A milánói Palazzo di Brera ad otthont az Olaszország legjelentősebb festménygyűjteményét felvonultató, méltán világhírű Brera-képtárnak, melynek bejáratánál egy olyan kávézót alakítottak ki, ami egyrészt tiszteleg az intézmény öröksége előtt, másrészt megújulásra törekszik.

A Caffé Fernanda a képtár egy korábbi igazgatójáról kapta a nevét. Fernanda Wittgensnek köszönhető ugyanis, hogy a második világháború alatt alaposan megrongálódott galéria újranyithatta kapuit.

A Palazzo épületét egy kolostor maradványain a 17. században kezdték el felépíteni, majd a jezsuiták rendjének felszámolása után kibővítették, és 1773-tól kezdve Milánó legfőbb tudományos, illetve kulturális intézményeinek otthona lett. A Brera-képtár (Pinacoteca di Brera) megalapítása Napóleon nevéhez köthető, a császár itt kívánta összegyűjteni a meghódított olasz területekről származó művészeti alkotásokat.

Mivel a palota épületében súlyos károk keletkeztek egy légicsapás következtében a második világháborúban, kemény munkára és eltököltségre volt szükség ahhoz, hogy 1950-ben ismét megnyithassák.

Ebben a munkában vállalt óriási szerepet Fernanda Wittgens, és egy tehetséges építész, Piero Portaluppi, akik előtt az új kávézó is tisztelegni kíván.

A kávézó belső dizájnját három dolog határozza meg: a neoklasszikus építészet nagyszerűsége, a háború utáni renováció stílusjegyei, és a művészetek modernista megközelítése.

Tulajdonképpen az egész tér sokkal inkább egy múzeum, semmint hagyományos kávéház, hiszen a középpontban mindenfelé szobrok és festmények láthatóak.

A kékre festett falak remekül harmonizálnak a kiállított művészeti tárgyakkal, valamint az ötvenes évekből megmaradt márványpadlóval és ajtókeretekkel is. Ezenfelül nagyszerű hátteret biztosít a sárgarézből és diófából készült, bordázott stílusával szintén az ötvenes éveket idéző bárpulthoz. A diófa és sárgaréz kombinációja a bárpulton kívül az asztalok esetében is megjelenik, míg a puha fotelek rózsaszín kárpitozása a padló színvilágával harmonizál.

Akár a fotelekben ücsörögve, akár a pultnál álldogálva egy dolog biztos: itt nemcsak eszpresszóval, hanem olasz kultúrával is feltöltődhetünk. A művészeteket pedig valóban érdemes magunkba szívni, ezért még az egészségünk is hálás lesz.

Még az is elképzelhető, hogy:

Hamarosan receptre kaphatjuk a művészetet

Az ötlet csak elsőre hangzik furcsán, Kanadában és Angliában pedig talán már elsőre sem: ott hamarosan valóban felírhat múzeumlátogatást, táncot vagy koncertet az orvos.

(Fotók: Yatzer)

olaszország | brera-képtár | galéria | kávé | kultúra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom