A pezsgőházak ünnepelnek, miután az eladási számok és az export annak ellenére döntött rekordokat tavaly, hogy a világjárvány miatt számos bár és étterem bezárt.
A több mint 16 ezer bortermelőt és 320 pezsgőházat képviselő Comité Champagne kereskedelmi szövetség közölte, hogy Franciaország 2021-ben rekordmennyiségű, 180 millió palack champagne-t exportált, ami harmincnyolc százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Az ital globális értékesítése is rekordot ért el, egészen pontosan 5,5 milliárd eurót. A Comité Champagne közleménye szerint a teljes szállítás az előző évhez képest harminckét százalékkal emelkedett és 322 millió palackot jelentett.
Úgy tűnik, az emberek tehát okot találtak arra, hogy otthon ünnepeljenek vagy szórakoztassák magukat.
"Mivel a turizmus és a rendezvények számai visszaestek, van okunk azt hinni, hogy az otthoni fogyasztás pótolta a lemaradást" – áll a kereskedelmi csoport közleményében.
Részletes exportadatokat még nem közöltek, de 2020-ban az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok voltak a champagne legfontosabb külföldi piacai. A champagnefogyasztás tavaly Franciaországban újra a járvány előtti szintre nőtt, a szállítások huszonöt százalékkal nőttek, és megközelítették a 142 millió palackot.
Maxime Toubart, a Comité Champagne társelnöke szerint a fellendülés "örvendetes meglepetés" volt a nehéznek számító 2020-as év után.
Mint ismert, a champagne név kizárólag a Párizstól északkeletre, 34 300 hektáron 16 200 termelő által szüretelt és termelt pezsgőket illeti. A régiót tavaly tavasszal súlyos fagyok sújtották, amelyek Franciaország összes bortermelő vidékén alaposan megkárosították a termést. Az Európai Borászati Társaságok Bizottsága szerint a fagy az említett területek szőlőültetvényeinek mintegy nyolcvan százalékát érintette.
(Forrás: CNN, fotók:
világ | franciaország | pezsgő | csúcs | rekord | champagne
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!