Fejedelmi menüsorral ünnepelte tízéves Michelin-csillagját a Costes

2010 óta csillagos a Costes Restaurant. Mutatjuk, hogyan ünnepeltek.

Amikor odaérek, az ajtóban a tulajdonos, Gerendai Károly áll, odabent a hoszt, Jókuti András várakozik, a helyet pedig lassan megtölti a hazai gasztroújságírás krémje, illetve néhány barát és volt üzlettárs. Az ország legjobb séfjei közül azok, akik karrierjük egy szakaszában megfordultak a Costesben, már a konyhában dzsemmelnek.

Az apropó, hogy tíz éve nyerte meg első alkalommal a Michelin-csillagot a Costes, és ezzel történelmet írt, ugyanis ők lettek az első hazai étterem, amelyik megkapta a rangos elismerést. A Ráday utcai intézmény látványosan felrakta a kortárs magyar gasztronómiát a térképre – mondhatjuk ezzel kezdődött egy egész jó kis évtized, benne újabb csillagokkal, Bocuse d’Or-sikerekkel, és egy duplacsillaggal. Volt mit ünnepelni, na.

A születésnapot egy közös menüsorral tette fényesebbé a séf-ensemble, konkrétan Mészáros Ádám, Jóvér Ferenc, Tivadar György, Mede Ádám, Tiago Sabarigo, Mártha Róbert, illetve a jelenlegi séf, Miguel Rocha Vieira. A hatfogásos menü minden egyes tétele előtt megismerhettük az adott finomság tervrajzát, illetve jó néhány anekdota is elhangzott az egykori kollégák és az aktuális séf szájából.

Mészáros Ádám, az Onyx séfje
Miguel Rocha Vieira hazai pályán mozgott

Amikor azt látni, hogy a két Michelin-csillagos Onyx, az ország legjobb éttermei közé tartozó Laurel, a Liszt étterem vagy az ex-Costes Downtown séf együtt örömfőz, sztorizik és pezsgőzik az alagsori szinten lévő konyhában, az szívet melengető dolog. Van verseny, van rivalizálás, de bajtársiasság és tisztelet is. Szép ez így.

A menüsor pár üdvözlőfalat után a Mészáros–Jóvér tandem erdei ihletésű libamájtrüffeljével indult, amit kávés és gombaporos mandulapor, visszamarinált tőzeg- és vadáfonya és szarvasgombás kalács kísért.

Tivadar György alkotása: mangalicaterrine benne malaccsászárral, tarjával, csülökkel, lábbal. Köretként füstölt zelleres burgonya, savanyított hagyma, zöldalma és marokkói citrom érkezett.

A menüsor Lionel Messije szerintem Mede Ádám tahitótfalui szivárványos pisztrángja volt (reggel fogták), ami mellett a savanyított medvehagyma és a fehér fafülgomba volt Xavi és Iniesta.

Tiago Sabarigo egy remek grillezett fürjjel, hagymával és kelkáposztával állt elő, a házigazda Miguel Rocha Vieira pedig érlelt marhát készített, amit csicsókával és ipari mennyiségű szarvasgombával dobtak fel.

Ruby csokoládé, feketeribizli, meggy és shisojégkrém

A desszerttel Mártha Róbert zárta le az estét, aminek a végén csak annyit lehet kívánni, hogy a Costesnek – ami nagy valószínűséggel a belváros egy másik pontjára fog költözni egy-két éven belül – ugyanolyan sikeres tíz évet kívánunk, mint az előző tíz volt. Egyébként ha minden a terveik szerint alakul, nagyon valószínű, hogy a 2020-as évek jobban fog sikerülni nekik, mint az egyébként is pazar tízes évek.

michelin-csillag | Tiago Sabarigo | mészáros ádám | mede ádám | jóvér ferenc | gerendai károly

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom