A cibetkávé még akkor kapott óriási hírverést, amikor annyira nem volt még közéleti téma a gasztronómia. A legtöbben talán valamelyik világutazós magazinműsorban találkozhattak vele, és undorral vegyes kíváncsisággal ráncolták a homlokukat, hogy egyesek tényleg komoly összegeket fizetnek egy ürülékből nyert kávéért. Azóta sok kávéőrült kipipálta a tételt, és a Black Yvory nevű, hasonlóan, csak éppen elefántoktól szüretelt kávé is lement már. Ők ugranának is a következő kuriózumra. Ez nem más, mint a denevérek terméke.
Nem sűrűn hallunk a madagaszkári kávéról, ami nem véletlen, hiszen a szigetországban ez idáig maximum harmadosztályú robustát gyártottak. A helyi termelők azonban úgy döntöttek, kísérleteznek egyet a Bourbon Pointu fajtával, a kísérlet pedig egy egészen egyedi eredményt hozott.
A leglágyabb, legfinomabb Bourbon Pointu kávéhoz ugyanis a madagaszkári gyümölcsevő denevérek nyála, köpete is szükségeltetik.
Ezek az aprócska denevérek nyalogatással, rágcsálással szeretnék kinyerni a kávégyümölcsből a legfinomabb, legaromásabb részeket. Ezért nem eszik meg a kávét, csupán csócsálgatják kicsit és a fán hagyják. A nyállal reakcióba lép a termés, ami egészen különleges ízélményt eredményez.
Mi még nem kóstoltuk a denevéres kávét, melyből eddig maximum kéttonnányi mennyiség készült évente. Ennek megfelelően, illetve a speciális előállítás miatt is, a termék prémium kategóriás árazást kapott: egy kilogramm denevérek közreműködésével készült kavé ára körülbelül hetvenezer forint.
Hogy van-e értelme a próbának, vagy csak egy újabb marketinghúzásról van szó, mindenki maga döntse el. A legtöbben nem az áron élcelődnek, hanem azon, hogy tudvalévő, a denevérek elég sok nemkívánatos kórt terjesztenek.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Pixabay)
kávé | Kopi Luwak | denevérkávé | cibetkávé | cibetmacska
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!