Ez az úszó sziget oldhatja meg a Föld ivóvízhiányát

Az ivóvízhiány nyomán létrejövő társadalmi-gazdasági problémák, a súlyos aszályok megoldására dolgozott ki Cosimo Scotucci egy meglepő koncepciót. Vajon a vízválság tényleg megoldható lenne egy meglehetősen egyszerű kémiai folyamattal?

A bolygónk felszínének hetvenegy százalékát óceánok és tengerek borítják, melyek vize túlságosan sós ahhoz, hogy tisztálkodásra, mezőgazdasági célokra vagy fogyasztásra felhasználhassuk. A vízhiány korunk egyik legsúlyosabb problémája, mellyel egyre többet kell foglalkozni.

Lehetséges lenne az óceánokat hatalmas édesvízi tározókká alakítani? – erre keresi a választ egy új, holisztikus megközelítés.

A Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – így járulna hozzá egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához.

A dH2Ome egy olyan üvegház, amit az óceánokba lehet süllyeszteni. A napsugárzásnak köszönhetően a kupola belsejében lévő víz elpárolog, elválik a sótól, majd az üvegfelületen lecsapódik.

Az így létrejövő kondenzvíz a gravitáció révén kerül egy vízelvezető rendszerbe, ahonnan gallonokba lehet adagolni. A sót mint mellékterméket, akár helyben, akár a világpiacon is értékesíteni tudnák.

Nem ez az első olyan nagyszabású terv, ami a bolygó legfontosabb problémáira kínál megoldást. Az óceánok szennyezésének csökkentésére például egy nyolcadik kontinens elképzelése született meg, amely gyakorlatilag felszámolná a vizeken úszó, mára összefüggővé vált szemétszigeteket.

(Forrás: Designboom, fotók: Imperfect)

dH2Ome | fenntarthatóság | ivóvíz | vízválság | vízhiány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom