A disznók oldhatják meg a repülőterek egyik legnagyobb problémáját?

Bár nem tudnak repülni, de fontos szerepet játszhatnak a légi közlekedés biztonságának megerősítésében.

Az amszterdami Schiphol repülőtér húsz disznót alkalmazott egy kísérleti projekt keretében, amelynek célja a repülőgépekre lesújtó madárcsapások számának csökkentése.

 

A repülőgépek és a nagyobb madarak közötti ütközések komoly veszélyt jelenthetnek, különösen akkor, ha az állatokat beszippantja a gép hajtóműve. A Schiphol repülőtéren 2020-ban például mintegy százötven "madártámadás" történt.

A kísérlet során a sertések táplálékot kerestek egy öthektáros parcellán, ahol a közelmúltban cukorrépát takarítottak be a két kifutópálya között. A termésmaradványok ugyanis odavonzzák a ludakat és egyéb madarakat.

 

A disznók szerződtetése két szempontból is remek húzásnak tűnik: egyrészt eltüntetik  a táplálékforrást, ezáltal a terület kevésbé lesz csalogató a madarak számára, másrészt megpróbálják elkapni a mezőn pihenni leszálló ludakat is. Utóbbi mutatvány a visszafogott végsebességük miatt nem nagyon sikerülhet, de az elijesztésükhöz elegendő.

A repülőtéren egyébként húsz madárellenőr dolgozik, akik lézersugarak és hangok segítségével éjjel-nappal azon munkálkodnak, hogy távol tartsák a madarakat, illetve még különleges fűféléket is ültetnek annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé legyen vonzó számukra a terület.

A projekt sikerességét úgy mérik majd, hogy elemzik a madarak aktivitását a disznók jelenléte idején, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor még nem álltak alkalmazásban. A sertések hosszabb távú foglalkoztatásáról a következő év elején születhet döntés.

Eközben a zürichi repülőteret zsinórban 18. éve választották meg Európa legjobbjának, így ismét elnyerte a World Travel Awardsot. Svájc legnagyobb repülőtere 2004 óta veretlen, magas színvonalú szolgáltatásainak és az utasok elégedettségének köszönhetően. Az idei évben külön kiemelték a zürichi repülőtér egészségbiztonsági protokollját: a repülőtéren plexipaneleket helyeztek el a pultoknál, több mint kétszáz higiéniai állomást alakítottak ki, ahol hozzáférhetővé tették az arcmaszkokat és a kézfertőtlenítőket.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

megoldás | disznók | Amszterdam | biztonság | probléma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom