A magyar Dobozközösség reformálja a műanyag elviteles ételhordókat

A Felelős Gasztrohős civil szervezet jelen formájában 2012 óta végzi szemléletformáló tevékenységét. A fenntarthatóság, ellenőrzött alapanyagok, tudatosabb vendéglátás területén szorgoskodnak, legújabb kezdeményezésük pedig korszakalkotó lehet a hazai elviteles ételek területén. Saját kajaboxot alkottak, hogy kiszorítsák az éttermekből az egyszer használatos műanyag ételhordókat. 

Hiába próbálunk foggal-körömmel küzdeni azért, hogy csak egy kicsit is csökkentsünk az ökológiai lábnyomunkon, sok esetben kevesek vagyunk ehhez, mert a körülmények nem teszik lehetővé az élet zöldebb szervezését. Ugye mennyire bosszantó ez?

A Felelős Gasztrohős megannyi szemléletformáló kezdeményezést hívott már élete, a legújabb ilyen pedig nem más, mint a már ismert kávésbögrék (pl: HuskeeCup) elvén működő ételhordozás. Dobozközösség névre keresztelték az ügyet, ami tényleg hasonló, mint az Ausztráliából induló HuskeeCup sztori.

Ez egy olyan rendszer, ami áthidalja a szigorú HACCP szabályokat, egészen egyszerűen úgy, hogy a venedéglátóhely mégsem kockáztat.

Vagyis, nem sérülnek a higiéniai előírások, mivel a vendégtől visszatérő edények/poharak mosására engedélyt szereznek, és ez garancia a szabályok betartására.

Amelyik vendéglátóhely beszáll a programba, saját kajaboxokat vásárol a Felelős Gasztrohőstől, de eleve vendége is érkezhet dobozzal, amiben aztán szállíthatja az otthonra szánt ételt. A praktikus méretű rozsdamentes acél dobozból elfogy az étel, ideiglenes gazdája pedig ugyanarra a helyre viszi vissza, vagy egy következő partnerétteremnél használja fel újra.

A rendszer természetesen ételkiszállításos esetben is működhet.

Minél több partner csatlakozna, annál jobban lehetne kiszorítani az egyszer használatos műanyag dobozokat.

Ehhez a rendszerhez bizalom, tudatosság és haladó gondolkodás szükségeltetik, de ha már világszerte szépen működik a HuskeeCup, miért ne lehetne itthon az ételhordásról is ugyanígy gondolkodni?

A cseppmentesen záródó kajaboxokat egyénileg is megvásárolhatjuk, 1890 forintos egységáron. Jelenleg három étteremben fogadják el őket: Békéscsabán, a Yes,Chef! Magtárban, Budapesten pedig a Csillaghegyi Megállóban és a MOM Park Fruccolájában.

Ez is érdekelhet:
Ilyen a város, ahol a szemét nyolcvan százalékát újrahasznosítják

Sokat tanulhatnánk újrahasznosítás témában Kamikatsutól. A japán település rendhagyó módon haszosítja újra a hulladékot, csaknem zero waste hellyé váltak.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

zöld | zero waste | lunchbox | dobozközösség | felelős gasztrohős | zöld megoldások

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom