Ezen látványos épületei miatt tartják Dohát a jövő városának

Katar kozmopolita fővárosa tökéletes példa lehet arra, hogyan alakulhat át a városkép a következő évszázadban szerte a világon.

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, milyenek lehetnek a jövő városai, olyan helyek jutnak elsőként az eszünkbe, mint Sanghaj, Tokió és New York City. Az igazi futurizmust és a jövő építészeti megoldásait azonban érdemes Dohában, Katar fővárosában keresni,

ahol tényleg minden az ott élők igényeinek kielégítéséről szól.

Katar egy ovális alakú félszigeten fekszik, amely Szaúd-Arábiából nyúlik a Perzsa-öbölbe. A terület évszázadokon keresztül fontos halász- és gyöngykereskedelmi központ volt, amelyet különböző arab törzsek irányítottak, míg brit protektorátus nem lett, hogy aztán az 1970-es években függetlenedjen.

Olaj- és földgázkészletének köszönhetően ma a világ leggazdagabb állama, ez az anyagi bőség pedig lehetővé tette az ország számára, hogy olyan kulcsfontosságú területekre fordítson jelentős összegeket, mint a művészet, az orvosi kutatás, az oktatás és az építészet.

A katariak élete valóban fényűző, ugyanakkor szigorú szabályokhoz kötött, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy az első imahívást reggel öt órára ütemezték. A hatalmas hőség miatt a bevásárlóközpontok nemcsak vásárlási, hanem  kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak, az utakat luxusautókkal járják.

Katar gazdagsága azonban leginkább az építészetében figyelhető meg. Az elmúlt években olyan ikonikus létesítmények nőttek ki a földből, mint a katari Nemzeti Múzeum, mely Jean Nouvel, a Pritzker-díjas francia építész munkája. Az épületet úgy tervezték, hogy hasonlítson a sivatagi rózsára. Úgy tudni, több mint 250 ezer acélelemmel borították, hogy egymással összeolvadó, 560 ezer négyzetméteres galériaterületet hozzanak létre.

Míg a fő kiállítótér Katar múltjának, jelenének és jövőjének történetét meséli el, addig egy új kiállítást kifejezetten a gyermekek számára alakítottak ki, hogy megismerhessék azokat az élőlényeket, amelyek több mint hétezer-ötszáz éve élnek a Perzsa-öbölben, és melyeket ma a kihalás fenyeget.

Doha belvárosától metróval érhető el az Education City. A közel négyezer hektáros campus területén nyolc egyetem működik, köztük Northwestern, Georgetown és Carnegie Mellon fiókintézményei. A komplexum tervezője Arata Isozaki japán építész és várostervező volt, a kocka alakú, Katari Alapítvány székhelyéül szolgáló épületet pedig Kunlé Adeyemi nigériai építész, az űrhajószerű Nemzeti Könyvtárat pedig Rem Koolhaas holland építész tervezte.

Doha monumentális, ultramodern épületei közül kiemelkedik még az Arab Modern Művészetek Múzeuma, mely a város kortárs művészeinek alkotásait mutatja be. Említésre méltó még a Sidra Medicine is. A négyszáz ágyas, női és gyermekkórház területén tizennégy óriási bronzszobor ábrázolja a magzat fejlődését.

Nemrég megírtuk, hogy csupán egy kivételes és szűk réteg számára, de megnyitott a Qatar Airways legújabb lounge-a a dohai repülőtéren. Az elegáns és kivételes Al Safwában kizárólag a társaság Privilege Clubjának törzsutasai lazíthatnak.

(Fotók: Getty Images)

építészet | katar | sivatag | város | jövő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom