Egy étterem megtalálja a módját, hogy senki se legyen átverve, ha a tenger gyümölcseiből rendel

Ha egy színvonalas étteremben mondjuk vörös csattogóhalat kérünk ki, valószínűleg arra számítunk, hogy vörös csattogóhalat is kapunk. Mostanában viszont elég nagy az esélye annak, hogy alacsonyabb értékű halat raknak a tányérunkra.

Az Oceana nevű természetvédelmi szervezet 2019-es, az Egyesült Államokban végzett tanulmánya szerint ugyanis az éttermekben és piacokon tesztelt halak közül minden ötödiket úgymond félrecímkéznek. Ilyen esetekben a vadon fogott lazacért akár dupla árat is fizethetnek a fogyasztók, miközben a tenyésztett megfelelőjét kapják, vagy azt is hihetik, hogy frissen kifogott homárt falatoznak, holott valójában azt már hónapokkal ezelőtt lefagyasztották.

Egy dubaji étterem próbál tenni valamit az ügyért és a technológiára támaszkodva segíti a vendégeit, hogy azok tisztában legyenek a hal származásával. A sivatagi város tengerpartján működő Rockfish nevű olasz étteremben a halat rendelő vendégek a rendelésükhöz egy QR-kódot is kapnak, ami egy weboldalra vezet,

amely elárulja, mikor és hol fogták ki a halat, hogyan szállították, a szükséges tanúsítványokkal pedig igazolja, hogy fenntartható módon szerezték be.

A konyha executive sous chefje, Marco Acquaroli szerint világszerte sok a "hamis termék vagy hamis elnevezés" az étlapokon. "Mi a frissességet, a minőséget, a fenntarthatóságot és a nyomon követhetőséget keressük" – mondja. Az étterem partnere a Seafood Souq nevű e-kereskedelmi piactér, amely a világ minden tájáról származó halak vásárlóit és eladóit köti össze. "A tenger gyümölcsei olyan iparág, amely nem feltétlenül csalással, hanem inkább az ellátási láncon belüli átláthatatlansággal vagy bizonytalansággal van tele" – mondja a cég vezérigazgatója és társalapítója, Sean Dennis.

"A vásárlóknak nagyon nehéz kideríteniük, hogy honnan szerzik be a helyek az alapanyagokat" - teszi hozzá. Mivel a Seafood Souq az ellátási lánc valamennyi pontját nyomon követi, ezért Dennis szerint pontos adatokkal tud szolgáltatni.

"Most boldogok vagyunk" – mondja Marco Acquaroli. "A vendégeink így száz százalékig biztosak lehetnek benne, hogy a hal hol volt az elmúlt huszonnégy órában."

(Forrás: CNN, fotók: Unsplash)

sivatag | vizsgálat | eredet | hamis | olasz

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom