Ha egy színvonalas étteremben mondjuk vörös csattogóhalat kérünk ki, valószínűleg arra számítunk, hogy vörös csattogóhalat is kapunk. Mostanában viszont elég nagy az esélye annak, hogy alacsonyabb értékű halat raknak a tányérunkra.
Az Oceana nevű természetvédelmi szervezet 2019-es, az Egyesült Államokban végzett tanulmánya szerint ugyanis az éttermekben és piacokon tesztelt halak közül minden ötödiket úgymond félrecímkéznek. Ilyen esetekben a vadon fogott lazacért akár dupla árat is fizethetnek a fogyasztók, miközben a tenyésztett megfelelőjét kapják, vagy azt is hihetik, hogy frissen kifogott homárt falatoznak, holott valójában azt már hónapokkal ezelőtt lefagyasztották.
Egy dubaji étterem próbál tenni valamit az ügyért és a technológiára támaszkodva segíti a vendégeit, hogy azok tisztában legyenek a hal származásával. A sivatagi város tengerpartján működő Rockfish nevű olasz étteremben a halat rendelő vendégek a rendelésükhöz egy QR-kódot is kapnak, ami egy weboldalra vezet,
amely elárulja, mikor és hol fogták ki a halat, hogyan szállították, a szükséges tanúsítványokkal pedig igazolja, hogy fenntartható módon szerezték be.
A konyha executive sous chefje, Marco Acquaroli szerint világszerte sok a "hamis termék vagy hamis elnevezés" az étlapokon. "Mi a frissességet, a minőséget, a fenntarthatóságot és a nyomon követhetőséget keressük" – mondja. Az étterem partnere a Seafood Souq nevű e-kereskedelmi piactér, amely a világ minden tájáról származó halak vásárlóit és eladóit köti össze. "A tenger gyümölcsei olyan iparág, amely nem feltétlenül csalással, hanem inkább az ellátási láncon belüli átláthatatlansággal vagy bizonytalansággal van tele" – mondja a cég vezérigazgatója és társalapítója, Sean Dennis.
"A vásárlóknak nagyon nehéz kideríteniük, hogy honnan szerzik be a helyek az alapanyagokat" - teszi hozzá. Mivel a Seafood Souq az ellátási lánc valamennyi pontját nyomon követi, ezért Dennis szerint pontos adatokkal tud szolgáltatni.
"Most boldogok vagyunk" – mondja Marco Acquaroli. "A vendégeink így száz százalékig biztosak lehetnek benne, hogy a hal hol volt az elmúlt huszonnégy órában."
(Forrás: CNN, fotók: Unsplash)
qr kód | sivatag | eredet | olasz | rockfish
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!