Hihetetlenül látványos és működő versenyautót építettek elektronikai hulladékból

Kiselejtezett iPhone-ok, vape-ok, egy 1950-es évekbeli rádió és még egy sor elektronikai hulladék került a manchesteri dizájnstúdió által megalkotott versenyautóba.

A Formula E csapat, az Envision Racing megbízásából készített rendhagyó versenyautót a Lazerian. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet az egyre növekvő e-hulladékok problémájára. Egészen hihetetlen, de a jármű lassú sebességgel még haladni is tud.

Úgy hívják fel a figyelmet egy fontos társadalmi problémára, hogy közben nem nyomják le a torkunkon

A versenyautóba hétköznapi elektronikai eszközök kerültek. Felhasználtak benne többek között Nintendo Wii kontrollereket, Sony VR headset és egy 1950-es években gyártott rádiót is, amiből az autó tetejére készítettek antennát.

Liam Hopkins, a Lazerian alapító tulajdonosa úgy fogalmazott: úgy tudják a leginkább megmutatni az embereknek, hogy mennyi elektronikus hulladékot termelnek, ha összegyűjtik és valami mássá alakítják. Ilyen a versenyautójuk is, ami

nemcsak beindítja az emberek fantáziáját, de el is gondolkodtatja őket az e-hulladékok problémájáról.

Az előrejelzések szerint a világ éves e-hulladék-kibocsátása 2030-ra eléri a 75 millió tonnát. Az Egészségügyi Világszervezet pedig meg is kongatta a vészharangot, mivel ezek káros hatással lehetnek a gyermekek egészségégre.

Milliónyi kütyü alkotja

A Recover-E projektben teljes egészében a manchesteri iskolások és a helyi Music Magpie technológiai kereskedő cég elektronikai hulladékait használták fel. Az eszközöket első körben szétválogatták, különböző anyagokra, textúrákra és színekre osztották szét. Ezt követően döntöttek arról, hogy a versenyautón hol fogják felhasználni az egyes elemeket.

Hopkins azt mondja: arra akarja ösztönözni az embereket, hogy szedjék szét az elektronikai cikkeket és próbálják megjavítani.

Véleménye szerint ebből nagyon sokat tanulhatunk.

Megláthatjuk, hogy az egyes eszközök miként készülnek, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az alkotóelemei és a kreativitásunkat felhasználva megjavíthatjuk, esetleg valami mást is készíthetünk belőle.

A versenyautó orrát és az első légterelőit viszonylag jó állapotú telefonokból készítették, ahogy azonban a jármű hátulja felé haladunk, egyre inkább kezd szétesni, megválik a rétegeitől. Az autó középső részéhez MacBookokból és más laptopokból származó alkatrészeket, áramköri lapokat használtak.

Végül vezetékek, képernyők is belekerültek.

Helyet kaptak benne olyan elektronikus cigaretták és porlasztók is, amelyeket a versenyautó összeállítása előtt pár héttel még használtak.

Megtestesíti a rohanó világot, amiben élünk

Becslések szerint csak az Egyesült Királyságban hetente 1,3 millió elektromos cigarettához kapcsolódó alkatrészt dobnak ki.

Hopkins úgy véli, hogy az egyszer használatos lítium-akkumulátorok, amelyek nem tölthetők újra, kiváló példái a társadalomnak az elektronikai cikkekhez fűződő problémás kapcsolatának. Úgy véli, ezek jól szimbolizálják a rohanó világot, amiben élünk.

"Öt percig, egy óráig használod, aztán kidobod, holott sokkal több élet lehetne benne" - teszi hozzá.

Az autót a londoni ExCel központban mutatták be július végén, de számos rendezvényen, köztük a COP28 globális klímacsúcson is kiállítják, mielőtt újrahasznosítás céljából szétszerelik.

(Forrás: Dezeen, fotók: Envision Racing)

fenntarthatóság | jármű | versenyautó | elektronikai hulladék | e-hulladék

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom