Egy légiutas-kísérő elárulta, mit nem szabad inni a repülőn

Ha jót akarunk, inkább ne rendeljünk belőle.

Nagyot ment az interneten (egészen pontosan a TikTokon) egy Kat Kamalani nevű légiutas-kísérő videója, melyben olyan ételekről és italokról beszél, amelyeket szerinte nem jó ötlet a repülés alatt választani. Érdemes megfogadni a tanácsait.

.

"Első szabály: ne fogyasszunk olyan folyadékot, ami nem dobozos vagy palackos. A víztartályokat ugyanis soha sem tisztítják. Undorítóak" – mondja a felvételen Kamalani, aki azt is elárulta, hogy kollégáival soha sem isznak a fedélzeten kávét vagy forró teát, mivel mindkettőhöz ugyanabból a tartályból használják a vizet, a tartályokat pedig maximum akkor tisztítják, ha meg kell javítani.

A helyzetet tovább rontja, hogy ezek a víztartályok közvetlenül a mellékhelyiségek szomszédságában találhatóak.

Kamalani javaslata ezek után nem meglepő: inkább palackozott vizet vagy dobozos üdítőt kérjünk, és nem ő az első, aki ezt ajánlja.

Néhány évvel ezelőtt a légiutas-kísérők egy korábbi vizsgálatra hivatkozva felszólították az utasokat, hogy kerüljék a gépeken a kávé és a tea fogyasztását. A teszt során rengeteg mintát vizsgáltak, az eredmény pedig meglehetősen lehangoló lett: tizenhárom százalékban kimutatták a coliform baktériumot, százötvennyolc levett mintából kettőben pedig veszélyes mértékben a kólibaktériumot. Az analízisből kiderül, hogy az ivóvíz minősége légitársaságonként változik, de sok esetben a társaságok egészségtelen vizet biztosítottak az utasoknak.

A valamivel frissebb elemzések sem tűntek sokkal ígéretesebbnek. A New York-i Városi Egyetemen működő Hunter College NYC Food Policy Center és a DietDetective.com 2019-es tanulmánya során tizenegy nagyobb és tizenkét regionális légitársaság ivóvízének minőségét vizsgálták. A nagyobb társaságok közül hét kapott alacsony pontszámot, vagyis a tanulmány lényegében igazolja Kamalani javaslatát, hogy mindenáron kerüljük a csapvizet a repülőn. És nemcsak a fogyasztás során, hanem a mosdóhasználatkor is, hiszen a kézmosáshoz elkülönített víz szintén a már említett tartályból érkezik. A szakemberek útmutatása alapján inkább a kézfertőtlenítőket válasszuk.

Fogyasztás a fedélzeten

Ha a turistaosztályra szól a repülőjegyünk, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne kaphatnánk meg semmit az első osztályú luxusból. Legalábbis a British Airwysnél így működik a dolog, a társaság ugyanis új opciót vezetett be a turistaosztály utasainak, akik választhatnak a Michelin-csillagos séf, Tom Kerridge által készített ételek közül. Akad azonban olyan repülőjárat is, amelyen ételt és italt sem fogyaszthatnak az utasok.

(Forrás: Travel and Leusire, fotók: Getty Images)

 

légiutas-kísérő | tanács | ital | inni | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom