Ezért a legbiztonságosabb közlekedési forma a repülés

A légi közlekedéssel foglalkozó kutatók megnyugtatták a repülés miatt izgulókat, hogy a halálos repülőgép-szerencsétlenségek valószínűsége egyre kisebb – még az idei év néhány igen látványos és félelmetes pillanata ellenére is.

A repülés ugyanis még soha nem volt ennyire biztonságos, mint napjainkban, derül ki a Massachusetts Institute of Technology új tanulmányából.

"Azt gondolhatnánk, hogy van valami redukálhatatlan kockázati szint, ami alá nem tudunk lemenni" – mondta Arnold Barnett professzor és a tanulmány szerzője. "És mégis, a repülés során bekövetkező halálesetek esélye évente körülbelül hét százalékkal csökken."

Az adatok szerint a repülők manapság harminckilencszer biztonságosabbak, mint fél évszázaddal korábban, amikor még minden 350 ezer utasból egynél állt fenn a halálozással járó légi baleset esélye.

A 2018 és 2022 között időszakban mindez már 13,7 millió utasból egyet jelentett.

A statisztikák az évek során exponenciálisan biztonságosabb tendenciát mutatnak: míg 1978 és 1987 között 750 ezer utasból egynél állt fenn a halálozással járó légi szerencsétlenség kockázata, addig 1988 és 1997 között 1:1,3 millióhoz az arány. 1998 és 2007 között minden 2,7 millió utasból egynél lehetett ezzel számolni, 2007 és 2017 között minden 7,9 millióból egynél.

"Az évtizedekig tartó jelentős javulás után nagyon nehéz ugyanolyan ütemben javulni. És mégis sikerül" – mondta Barnett.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

repülés | biztonságos | utazás | légi közlekedés | tanulmány | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom