Itt az új éttermi "trend" New Yorkból: az eladó Michelin-csillagos élmény

Új szabályokat kellett megalkotni.

Ahogyan a koronavírus továbbra borítja az utazással kapcsolatos előzetes álmokat, vagy a leendő közös programokat, úgy a vissza nem térítendő csúcskategóriás éttermekbe érvényes foglalásokat is alapjaiban írja át. Különböző okokra hivatkozva például egyre-másra adják el a felhasználók a Michelin-csillagos éttermekbe szóló foglalásaikat New Yorkban az egyik legnépszerűbb közösségi platformon belül.

 

A jelenség olyannyira népszerűvé vált a Redditen, hogy a r/FoodNYC topic moderátorai kitűzött bejegyzésben magyarázzák el az eladására vonatkozó szabályokat.

Minden foglalást legfeljebb névértéken, plusz adók és illetékek árán lehet továbbadni. ("Ha csak egy fillérrel is több, mint a pontos összeg, amit kifizettél, azonnal leszel tiltva" – figyelmeztetnek a modik). Kizárólag a vissza nem térítendő foglalások adhatók el, a moderátorok pedig nem felelősek azért, ha egy eladás félresikerül.

"1366 dollárt fizettem egy signature menüt kínáló foglalásért a Jungsikbe " – írja az egyik felhasználó, aztán kifejti, hogy mégsem tud elmenni vacsorázni a New York Tribeca városrészében található két Michelin-csillagos modern koreai étterembe, ezért kénytelen "eladni az asztalát".

Akadt, aki a felesége rosszulléte miatt mondta vissza a vacsorafoglalását a Tsukimiba, míg egy másik pórul járt vendéget a korlátozások fosztottak meg az Eleven Madison Parkba tervezett éttermi élményétől.

Az Eater NYC szerint sok fine-dining hely a Tockon keresztül fogad el foglalásokat, amely lehetővé teszi a vásárlóknak azok átruházását. "Ha egy foglalás előre ki van fizetve, és nem visszatéríthető, akkor az a foglalásért fizető személy tulajdonába kerül. Ugyanúgy, mint bármilyen belépőjegyet, utána el tudja adni. Ha azonban olyan IP-címet látunk, amelyről ezt többször is megteszik, abban az esetben nyomban blokkoljuk, és letiltjuk a hozzájuk tartozó e-mail címek fiókjait, mivel valószínűleg jegyüzérről van szó" – mondta a Tock alapítója, Nick Kokonas. A Tock pandémiával kapcsolatos visszatérítési kérelmei a legkomolyabb szintet érték el a világjárvány 2020 márciusi terjedésének kezdete óta, a lemondások aránya novembertől több mint kétszeresére nőtt.

A foglalások Redditen terjedő újraeladása nem teljesen új dolog – és nem korlátozódik New Yorkra. Chicagóban és Los Angelesben is hasonló esetekről számoltak be.

Nyilvánvalóan gyötrelmes érzés, amikor rájövünk, hogy le kell mondani a régóta áhított éttermi foglalást, de talán enyhít valamelyest a fájdalmakon, hogy tovább lehet adni és ezáltal visszacsepeg az ára.

Az újév utáni tél az év egyik legjobb időszaka New York megismerésére. Komolyan. Jó áron lehet jegyeket kifogni, a SoHo és Greenwich Village járdái sokkal szellősebbek, és a programnaptárak rendre megtelnek kihagyhatatlan eseményekkel.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images, Unsplash)

 

 

foglalás | new york | asztal | eladás | lemondás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom