Egy zöld innováció éppen újraírja az afrikai szafariélményt

Plusz segít megőrizni azt az ökoszisztémát, ami évente mintegy kétmillió turistát vonz Kenyába.

Mindez a nairobi székhelyű Opibus cégnek köszönhető, amely azzal húzott nagyot, hogy tíz dízelmotoros Land Cruisert alakított át elektromos hajtásúvá.

A szupercsendes járművek így aztán egyszerre védik a környezet és fokozzák a kaland izgalmát.

Az átszerelt autók napelemes töltőállomáson tankolnak fel, tehát nem égetnek el üzemanyagot, és nincs szükség arra sem, hogy a természetvédelmi területekre gázolajat szállítsanak, amit aztán föld alatti tartályokban meglehetősen szivárgásveszélyesen tároljanak.

"Fenntarthatósági szempontból ez óriási dolog" – nyilatkozta az Opibus képviseletében Albin Wilson, aki szerint a meglévő járművek átalakítása hosszú távon költségmegtakarítást is jelent. A jelenlegi flottájuk fejlesztésével és a járművek élettartamának megnövelésével sokkal jobban járnak, mintha teljesen új gépparkot építenének a semmiből.

"Fantasztikus érzés közelebb kerülni a vadállatokhoz, mindezt ráadásul zaj- és károsanyag-kibocsátás nélkül. Egyszerűen elképesztő – mondja lelkesen  William Partois Ole Santian, a Masai Mara Nemzeti Rezervátumban található Emboo River Camp vezetője. A Marában ez az egyetlen olyan szafaritábor, amely teljesen elektromos meghajtású járműveket vet be. – Pontosan erre van most szüksége a Marának; olyan emberekre, akik környezettudatosak és odafigyelnek a vadonban hagyott ökológiai lábnyomukra" – teszi hozzá.

A rezervátumban egyébként egyre több ilyen jellegű tábort szerveznek mostanság, és alaposan megnőtt az emberi aktivitás mértéke is. A szafarin résztvevők odáig vannak az elektromos járművekért, méregetik, csodálják, fotózzák az autókat. Imádnak velük végighajtani a vadonban, miközben tiszta levegőt lélegeznek be, és élvezik a csendet, amit alkalomadtán csak a madárcsicsergés vagy a trappoló elefántok dübörgése zavar meg.

Egyszerűen páratlan élményként írják le, amit nem tapasztalhatsz meg egy zötyögő, prüszkölő, pöfékelő járműben.

Az Emboo viszont – bár vezető szerepet tölt be az elektomos szafarik piacán – már nincs egyedül. A Marában üzemelő táborok közül többen követik a példáját, és fokozatosan átalakítják a járműparkjukat.

Az Opibust tevékenysége nem kizárólag  a szafarikra korlátozódik: a vállalat a városokban népszerű elektromos motorkerékpárokat és elektromos matatukat (Kenyában kedvelt minibuszokat) is forgalomba állít. Az összeszerelés és a szervizelés is helyben történik, vagyis rengeteg munkahelyet teremt Nairobiban.

Az elektromos autók új korszakát ígéri a Hyundai újdonsága, amelyben otthon érezhetjük magunkat, a természetes és újrahasznosított anyagokból készült belső teret pihenésre is felkészítették. A Mercedes gyakran szokta a világ legjobb autójaként emlegetni az S osztályt, és most bemutatta a legendás luxusautó elektromos hajtású megfelelőjét, amely különleges megoldásokkal érkezik a piac csúcsára.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

szafari | autók | utazás | elektromos | innováció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom