Brutálisan megdrágul a kávé, a csoki, a rizs és még egy sor élelmiszer

A Fehér Ház volt séfje szerint hiány lehet a kávéból, a csokiból és a rizsből is a közeljövőben. Az állításait számos tanulmány alátámasztja.

A Fehér Ház egykori vezető szakácsa, Sam Kass megkongatta a vészharangot egy sor élelmiszerrel kapcsolatban. A People-nek adott interjújában úgy fogalmazott: számos, szívünknek nagyon kedves étel van valós veszélyben. Úgy véli, jó úton haladunk afelé, hogy ezekből hiány legyen és a legtöbb ember számára elérhetetlenné váljanak, vagy

ha megvásárolhatók is lesznek, az áruk rendkívül megnövekszik majd.

Konkrétan megemlítette a bort, a csokoládét, a kagylót és a rizst is, mint veszélyben lévő élelmiszert, valamint kiemelte a kávét is, melyből becslések szerint globális léptékben naponta kétmilliárd csészényi fogy.

A legfrissebb tanulmányok alátámasztják Kass állításait, egyes feltételezések szerint 2050-re már nem lesz csokoládé.

2022 januárjában a Zürichi Egyetem kutatói közzétettek egy jelentést, amely a klímaváltozás kávéra, kesudióra és avokádóra gyakorolt hatásáról szólt. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kávé a legsebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, ennek hatásait pedig termesztő régióban negatívan érzékelhetik.

Meglátásuk szerint a változások a következő három évtizeden belül lezajlanak,

Braziliában, Vietnamban, Indonéziában és Kolumbiában pedig erősen le fognak csökkenni a termőterületek.

Egy 2019-es, a Science.org-on megjelent tanulmány pedig egyenesen úgy fogalmaz: a vadon termő kávéfajták legalább hatvan százalékát a kihalás fenyegeti a következő évtizedben.

Augusztusban pedig a Bloomberg számolt be arról, hogy a brazil arabica termelők, akik a világ legnagyobb exportőrei, ismét hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a szokatlan időjárás miatt. Az alacsony terméshozam a globális kínálat csökkenését jelenti.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

áremelkedés | csokoládé | drágulás | bor | kávé

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom