Élesztő volt, van és lesz is, de ehhez mi is kellünk

Soha ennyi ember nem vizslatta az élelmiszerboltok polcait a kis sárga tégláért. Az élesztő hasonlóan keresett termék lett, mint a kézfertőtlenítő. Egyesek azt mondják, ők tudnak "pult alól" szerezni belőle, mások durván emelt áron csencselnek vele. Azok nagyon szemfülesnek gondolják magukat, akik jól bespájzoltak, pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek. A Budafoki élesztő a napokban megosztotta a gondolatait az élesztőügyről, ami egy nagyon korrekt posztot eredményezett. Ajánljuk mindenkinek, aki pánikba esett, hogy nem lesz több házi kenyér. 

A Budafoki élesztő posztját változtatások nékül közöljük:

"Az utóbbi hetek nagy megpróbáltatás volt számunkra, igyekeztünk minden kommentre reagálni, és több száz Messenger üzenetre válaszolni. Eljött az ideje, hogy csokorba gyűjtsük a kérdéseiteket és egyben megírjuk a válaszainkat, annak ellenére, hogy számtalanszor megosztottuk a sajtóban is megjelent nyilatkozatunkat a jelenlegi helyzetről.

  • Bezárt a gyár? Nem, a gyár nem zárt be, teljes kapacitással gyártunk és szállítunk.
  • Miért nem gyártanak többet? Állítsanak be még egy műszakot! Gyárunk folyamatos műszakban működik, 24 órában, hétvégén is, ünnepnapokon is gyártunk. Abban az esetben tudnánk még egy műszakot beiktatni, ha a nap 36 órából állna. Minden üzemnek van egy kapacitása, a 100% nem lehet 120%. Az élesztőgyártáshoz is, mint bármely termékgyártáshoz, idő kell.
  • Miért nincs élesztő a boltok polcain? A probléma összetett. Először is, számos import termék, legyen az friss vagy szárított élesztő, eltűnt a hazai boltok polcairól, hiszen a pánikvásárlásnak köszönhetően egész Európában élesztőhiány van. Ahogy fentebb írtuk, mi gyártunk és szállítunk, minden olyan kereskedelmi egységbe, ahová eddig is szállítottunk. Nem a megszokott mennyiséget, hanem annak a többszörösét. Sőt, hogy valamelyest csökkentsük a termékhiányt és segítsünk a kereskedelmi partnereinknek kielégíteni a vásárlói igényeket, piacra dobtuk az eddig sütőiparnak gyártott 500 g-os kiszerelésű termékeinket.
  • De akkor miért nincs? Kereskedelmi partnereink visszajelzései alapján a boltok polcairól percek, órák alatt tűnik el az a mennyiség, ami eddig akár 1-2 hétre elegendő volt. Ide vezet a pánikvásárlás. Ha mindenki csak annyit venne, amennyit ténylegesen felhasznál a közeljövőben, akkor nem lenne hiány.
  • Mikor lesz? Akkor, amikor a kedves új és régi fogyasztónk elhiszi, hogy mi továbbra is gyártunk és holnap, holnapután és még azután is szállítunk élesztőt! Ezért nem kell dobozszámra vásárolni és fagyasztani vagy feltalálni az otthoni élesztőszárítást, hiszen bármikor megvásárolhatjátok frissen akár a boltban, akár házhoz szállítással az arra szakosodott webáruházakból. #annyitvegyélamennyitelhasználsz
  • Van mintaboltotok vagy webáruházatok? Nincs mintaboltunk és nem rendelkezünk webáruházzal.

Reméljük válaszainkat kielégítőnek találjátok

Vigyázzatok magatokra és szeretteitekre, legyetek egészségesek és maradjatok otthon!"

Ennyi. Mértékletességre és higgadtságra van szükség ebben a helyzetben is. Nos, ez egy kis dolog, szinte szó szerint. Néhány kocka élesztőn megy a hisztéria, a vásárlók bombázzák a gyártót a kérdésekkel, és nem nyugszanak meg. Mikor lesz élesztő, hogy lesz élesztő? Persze, a kenyér fontos alapélelmiszer, jó dolog, ha az ember nem jár minden reggel pékhez, de ez a magatartás mégsem az igazi. Elhappolni mások elől, csak hogy nekünk elegendő legyen, haza vinni a sosem látott mennyiséget és szépen megvárni a hűtőben, amíg lejár, pont az a magatartás, amit ennek a járványügynek hosszú távon meg kéne változtatni. Gondoljunk a másikra is, ne csak a saját érdekeinket tartsuk szem előtt, és ne fogyasszunk túl, csak a szükséges mennyiséggel számoljunk!

Volt, van és lesz is élesztő. Kiváltképp, ha jól viselkedünk. Süthetünk kenyeret, mehet otthon a kovászetetés, és kelhetünk a friss péksütemény illatára. Amennyiben alkalmazkodunk a helyzethez és elhessegetjük a pánikvásárlás kósza gondolatát is.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Unsplash)

kenyérsütés | sütés | élesztő | karanténkonyha | főzés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom