Jegesmedvék, gleccserek és fine dining – Ilyen az élet a világ legészakibb városában

Longyearbyenben járva valószínűleg nem fogsz szemtől szemben összefutni egy jegesmedvével, de azért van rá esély, hogy mégis. Erre táblák is figyelmeztetnek.

A település a norvég kormányzású Svalbard szigetcsoporton található, nem messze az Északi-sarktól. Érdekesség, hogy a környéken több jegesmedve él, mint ember – a jelenlegi állás 3000-2500 a négylábúak javára.

Hatalmas gleccsereivel, fagyos vizeivel és kilométeres sarkvidéki tundrájával – amelyet hószánnal, kutyaszánnal vagy síléccel lehet felfedezni – Svalbard a szabadtéri kalandok szerelmeseinek álma. Nem csoda, hogy a világ minden tájáról érkeznek (és költöznek oda), hogy kihasználják a nem mindennapi hozzáférést a valóban vad természethez.

A kihívások – lavinák, kiszámíthatatlan időjárás, vadállatokkal történő találkozás, több hónapon át tartó 24 órás sötétség, majd 24 órás nappali világosság – ellenére a Longyearbyenben élők hihetetlenül szívélyesek és beszédesek. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egyrészt ugye egy kis, elszigetelt városról beszélünk valahol a semmi közepén, másrészt a legtöbb lakos többnyire magától költözik oda, néhány évnyi munka vagy iskola miatt és alig akad köztük olyan, aki valóban a "Spitzbergákról" származik. A városban egyszerre több mint ötven nemzetiség képviselteti magát.

"A legtöbb esetben az ideköltözők nem ismernek senkit, amikor először járnak itt" – mondja Per Brochmann, a Hurtigruten Svalbard vezérigazgatója, aki expedíciók, szállodák, éttermek és egyéb kalandok egész soráért felel Longyearbyenben. "Ez teszi Longyearbyent nyitott közösséggé, tele barátságos emberekkel, akik mindig tudnak segíteni vagy megkínálni egy csésze kávéval."

A szerencsét próbáló bálnavadászok először az 1600-as évek elején kezdték benépesíteni a szigetcsoportot, őket követték a vadászok és prémvadászok, majd az 1900-as évek elején a szénbányászok. Napjainkban Svalbard valódi tudományos központtá vált, ahol a Svalbardi Egyetemi Központ (UNIS) kutatói a gleccserektől kezdve az északi fényen át a jegesmedvékig mindent tanulmányoznak.

Ugyanezen célból Longyearbyen ad otthont a Svalbard Global Seed Vaultnak, egy klímavezérelt világvége-bunkernek is, amely több millió tartalék magot őriz a világ minden tájáról. A szilárd sziklába vájt, 2008-ban megnyitott páncélterem lényegében a termés sokféleségének hosszú távú biztosítási terve. Ha netán természeti vagy ember okozta katasztrófa következne be, a társadalom a Svalbard-hegységben biztonságban elrejtett magok elültetésével kezdhetné meg az újjáépítést. Maga a páncélterem nem látogatható, de a kíváncsiskodók körbesétálhatják a külső részét, ahol Dyveke Sanne norvég művész lenyűgöző száloptikás művészeti installációja, a "Perpetual Repercussion" is látható.

Svalbardon számos egyedülálló, csak a sarkvidéken átélhető tevékenység is kipróbálható. A Green Dog Svalbard jóvoltából például egy csapat szánhúzó kutyát lehet vezetni a napsütötte völgyben, az MS Bard hibrid-elektromos katamaránon városnéző kirándulást lehet tenni, miközben bálnákat, delfineket és imádnivaló puffinokat figyelhetünk. A Kvitbjørn nevű hibrid motorcsónak segítségével testközelből csodálhatóak meg a gleccserek, és a szigetcsoport különböző történelmi nevezetességei, például a Villa Fredheim, a legendás helyi prémvadász, Hilmar Nøis régi otthona. A vezetett túrák, expedíciók, történelmi bányatúrák, sífutó, kajakos, horgász és egyéb kalandok szintén betekintést engednek Svalbard elképesztően gazdag történelmébe.

Talán kissé meglepő egy ilyen távoli úti cél esetében, de Longyearbyenben meglehetősen pezsgő a gasztronómiai élet. A Huset nevű étterem például egy 1951-ben épült történelmi épületben működik, amely az évek során számos fontos szerepet töltött be – korábban postahivatalként, közösségi tornateremként és a bányászok és vadászok vegyesboltjaként volt szolgálatban. Ma már magas színvonalú étteremként jegyzik átgondolt északi konyhával, és olyan helyi alapanyagokkal, mint a fóka, rénszarvas, mormota, moszat, hegyi sóska, hínár és a tenger gyümölcsei. Emellett egy díjnyertes, 15 ezer palackos borospincével is büszkélkedhet, amely Skandinávia egyik legnagyobbja.

A butikhotel-jelelgű Funken Lodge szállodában található Funktionærmessen étterem négy- és hétfogásos kóstoló menüt kínál olyan dekadens fogásokkal, mint a kagylós "kapucsínó" leves és a grillezett Secreto Ibérico sertéshús.

A lazább étkezési lehetőségekre vágyóknak számos kocsma, bár, és kávézó kínál opciót, köztük a világ legészakibb sörfőzdéjének számító Svalbard Brewery. Messze a legaranyosabb, legszívmelengetőbb hely a Café Huskies, amely részben kávézóként, részben pedig kutyás napköziként működik szelíd, jól nevelt husky kutyákkal. Egy-két barátságos kutyus üdvözöl az ajtóban, türelmesen vár, amíg rendelsz valamit, majd kecsesen felugrik melléd a kanapéra, miközben olvasol vagy pötyögsz a laptopodon.

Az egyik legkülönlegesebb élmény, amit Svalbard adhat, az pedig a várostól néhány kilométerre, a Camp Barentzben csíphető el. A Barentz Hus annak a rusztikus kunyhónak a másolata, amelyet Willem Barentsz – a holland felfedező, akinek Svalbard első felfedezését tulajdonítják – és legénysége épített, hogy túléljék a telet az Ázsiába vezető északkeleti átjáró feltérképezésére indított – egyébként sikertelen – 1596-os expedíció során. A vacsora közben  hozzáértő történész meséli el Barentsz sarkvidéki kalandjainak veszélyét és még a jegesmedvék életciklusáról is beszél egy tányér kiadós rénszarvaspörkölt társaságában.

Eközben pedig Farkas Tamás többre vágyott a norvég zászlós kínai pólónál, amikor szeretett volna kézzel fogható emléket hazavinni egy sarkköri túrájáról. Mivel nem nagyon talált a “Vigyázat, medve!” feliratnál kreatívabb mintájú és jó minőségű trikót, ezért inkább alkotott egyet. Ebből lett a Four Whales.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)

jegesmedve | gasztornómia | északi sark | élet | Longyearbyen

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom