Elsüllyedt világok – Víz alá került települések, amelyeket még megnézhetünk

Jó néhány olyan település található a nagyvilágban, melyek nagy részét vagy egészét elöntötte a víz, ennek ellenére bárki számára látogathatóak. Egészen különleges, és könnyen lehet, hogy megismételhetetlen élményt, illetve látványt kaphatunk, ha felkeressük ezeket a – legtöbbször víztározó építése miatt víz alá került – falvakat, városokat. 

Kaljazin, Oroszország

1940-ben az Uglicsi-víztározó építése okozta a vesztét a 13 ezer lakosú Kaljazin kolostorának és óvárosának.

Az építkezés következtében a templom a torony kivételével víz alá került, építettek viszont köré egy kis szigetet. Utóbbin csónakkal ki lehet kötni, alkalmanként istentiszteletet is tartanak rajta.

Mediano, Spanyolország

Szintén egy víztározó miatt semmisült meg Spanyolországban csaknem egy teljes település.

Medianót 1974-ben árasztotta el az árvíz, de szerencsére néhány épület a mai napig megmaradt – köztük van a falu 17. századi harangtornya is.

Ontario elveszett falvai, Kanada

Tíz település veszett oda 1958-ban a kanadai Ontario tartományban a St. Lawrance Seaway építésekor. Aki szeretné megnézni a megmaradt romokat, annak alacsony vízállás esetén kell arrafelé repülnie – merthogy csak a levegőből látszanak.

Az emlékeket egy múzeum is őrzi.

Pavlopetri, Görögország

A világ legrégebbi elsüllyedt városaként ismert a Görögország déli partjainál máig ismeretlen okból eltűnt Pavlopetri.

A bronzkori kikötőváros mindössze három-négy méter mélységben pihen a Lakóniai-öböl fenekén.

A legkorábbi romok Kr. e. 2800-ból származnak, ám a városban mindmáig maradtak érintetlen épületek, udvarok, utcák, kripták, valamint több tucat sírüreg.

Sant Romà de Sau, Spanyolország

Évszázadokig biztonságban volt a 11. században épített település temploma, mígnem egy víztározó építését követően 1962-ben a víz elárasztotta a falut. Mielőtt ez bekövetkezett volna, a lakosságot és néhány házat feljebb költöztettek, a templom viszont a helyén maradt.

Manapság a vízállástól függ, lehet-e látogatni és egyáltalán látni a templomot.

Ez is érdekelhet:

Hét lenyűgöző város, amelyek télen mutatják meg legszebb arcukat

Bár kevésbé kedvelt évszak, a télnek is megvan a maga vonzereje, sőt, egyes települések ilyenkor az igaziak.

(Fotók: Getty Images)

Kaljazin | oroszország | görögország | Pavlopetri | víz alatt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom