Ezért szereti az agyunk, ha feljegyezzük az elvégzendő feladatokat

Tanulmányok kimutatták, hogy jobban teljesítünk, ha leírjuk, milyen feladatokat kell elvégeznünk. De vajon mi az oka ennek?

Dr. David Cohen pszichológus szerint a tennivalók listaszerű vezetése sokat segíthet a hatékonyság fokozásában, de csak akkor, ha naplóba, vagy legalábbis papírra írjuk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük azok elvégzését is.

Ennek oka abban rejlik, hogy az agyunk remekül tudja rendszerezni a tennivalókat, így kevésbé érezzük azt, hogy a mindennapokban összecsapnak a fejünk felett a hullámok.

A káosz miatti szorongásunk csökken, a mindennapoknak pedig struktúrát, konkrét tervet adnak a listák, amelyekhez ragaszkodhatunk, és amelyek jó lehetőséget adnak az önellenőrzésre is.

Az úgynevezett Zeigarnik-effektus szintén azt támasztja alá, hogy az agyunknak szüksége van a feladatok rendszerezésére. A Zeigarnik által végzett vizsgálatba pincéreket vontak be, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érkező vendégek megrendeléseit sokkal jobban fel tudták idézni a felszolgálók akkor, amikor jegyzeteltek, mint akkor, amikor egyszerűen a memóriájukra hagyatkoztak.

Nemrégiben pedig a Wake Forest University vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az el nem végzett feladatok miatti nyomás elvonja a figyelmünket a hatékony munkáról, amennyiben azonban ennek keretet szabunk és tervekbe rendezzük, egy csapásra csökken a stressz-szintünk, nő a fókuszáltságunk, valamint a hatékonyságunk.

A feladatokat azonban nem elég leírni, hanem rendszerezni, részletezni és priorizálni is szükséges, valamint elengedhetetlen, hogy határidőket rendeljünk hozzájuk, továbbá felmérjük azt, hogy az egyes munkafázisok végrehajtása mennyi időt vesz igénybe. A time management segítségével nem támasztunk saját magunk elé irreális elvárásokat, így minden alkalommal valóban képesek leszünk az eltervezett feladatok végére érni.

Feladatmegoldások

Mind a munkában, mind pedig a magánéletben sokakat érintő probléma a mikromenedzselés, holott a feladatok delegálásával nemcsak a hatékonyság növelhető, de a folyamatos stressznek és túlterheltségnek is véget lehet vetni. 

(Fotók: Getty Images)

életmód | inspiráció | motiváció | siker

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom