A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.
Mit együnk felszállás előtt?
Az emésztési csata már jóval a beszállás előtt elkezdődik. Ha odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk a repülést megelőzően, akkor ez sokat számíthat abban, mennyire érezzük jól magunkat az utazás alatt.
Nadeen White orvos és utazási blogger elmondta, hogy a "a gázos" ételek vagy magas rosttartalmúak, vagy bizonyos típusú cukrokat tartalmaznak. Ilyen például a bab, a brokkoli, a karfiol, a borsó, a szilva, a narancs, a sárgabarack és az olyan aszalt gyümölcsök, mint a mazsola és az aszalt szilva. White megjegyzi, hogy a laktáz enzim csökkenése miatt, ahogy öregszünk, úgy a tejtermékekben lévő laktóz puffadást és gázokat okozhat a felnőtteknél.
Éppen ezért repülés előtt érdemes kerülni a tejet, a fagylaltot, a krémsajtot és a tejszínt.
Ami az italokat illeti, White azt javasolja, hogy inkább felejtsük el az almalevet, ami egy szorbit nevű emészthetetlen cukrot tartalmaz. A szénsavas italok (a víz és a diétás üdítők is) ugyanis igencsak komoly bűnösöknek számítanak a gázok és a gyomorpuffadás ügyében.
Mit együnk és igyunk repülés közben?
Annak ellenére, hogy bizonyos tanulmányok megkérdőjelezik a repülőgépen lévő víztartályok tisztaságát, Mia Herman, a Travel with Mia légiutas-kísérője és utazási bloggere szerint fölösleges aggódni a baktériumok miatt. "Már tíz éve iszom a fedélzeten elérhető vízből, és soha nem lettem beteg" – mondja. "Ha kávét vagy teát kérsz a repülőn, akkor egy tartályból kapsz vizet hozzá. Aki nyugtalankodik, maradjon a palackozott víznél, a gyümölcsleveknél vagy az üdítőknél."
A fedélzeten kérhető ételek viszont már más tészta. A fapados légitársaságok repülőgépein alkalmanként felszolgált snackek, például a pizzás tasakok vagy más, becsomagolva érkező ételek esetén a műanyag ilyen módon történő felmelegítése miatt káros vegyi anyagok kerülhetnek az ételre, különösen az olyan zsíros fogásoknál, mint a húsok és a sajtok.
Akik nem bíznak a fedélzeten felszolgált ételek és italok minőségében, azok jobban járnak, ha visznek magukkal valamit. A szilárd ételek gond nélkül átmehetnek a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen, bár az olyan kencéket, mint a humusz, a mogyoróvaj vagy a lekvár, korlátozott mennyiségben lehet csak felvinni a gépre. Sally Pansing Kravich táplálkozási szakértő azt ajánlja, hogy válasszunk "hordozható" élelmiszereket, például gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket. Vizet és egyéb italokat a beszállás előtt a terminálon lehet vásárolni, illetve a biztonsági ellenőrzés után újratölthető a vizes palackunk.
A legjobb ételek a hosszú repülőút utáni regenerálódáshoz
Jelentős mennyiségű víz elfogyasztása csökkentheti a jetlag érzetét, és segíthet könnyebben akklimatizálódni az új helyhez.
Az alkohollal finoman kell bánni a levegőben, mert a kevesebb oxigén és a száraz légkör miatt repülés közben erőteljesebben "támad", és kellemetlen másnapossággal fizethetünk érte.
A hidratálás tehát kulcsfontosságú.
A leszállást követően Caleb Backe egészségügyi és wellness-szakértő azt ajánlja, hogy tervezzük meg előre, hol fogunk enni, hogy ne éhezzünk, és lehetőleg ne a legközelebbi gyorsétteremben találjuk magunkat.
Ha olyan helyen szállunk meg, ahol van konyha, az remek, de ha nincs, akkor keressünk a közelben termelői piacokat, valamint "tiszta" éttermeket annak érdekében, hogy biztosak legyünk benne, hogy egészséges ételeket kapunk. Kerüljük a leszállás utáni délutáni koffeint, nélküle ugyanis könnyebb lesz alkalmazkodni a helyi időhöz. Válasszunk helyette friss gyümölcsöt, amely tele van rostokkal és antioxidánsokkal.
Eközben Svájc nemzeti légitársasága az élelmiszer-pazarlás minimalizálása érdekében a nap utolsó járatain olcsón árul ételeket – de az utasok nem tudják pontosan, mi is van az általuk megvásárolt csomagban.
(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Pixabay)
érdemes | repülés | nagy sztori | utazás | enni | folyadék
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!