Az üzletekben már megkezdődött az eperszezon, hamarosan pedig az első hazai termesztésű szemek is elérhetőek lesznek a piacokon. Érdemes kihasználni az előttünk álló heteket, hónapokat arra, hogy minél változatosabban használjuk fel ezt az isteni szezonális gyümölcsöt. Ez a krémesen lágy tiramisu pedig garantáltan meghozza a kedvünket a további kísérletezéshez.
Hozzávalók:
- 2 ek narancslikőr
- 2 tk balzsamecet
- ⅛ tk só
- 50 dkg friss eper felszeletelve
- ½ csésze kristálycukor
- ¼ csésze eperlekvár
- 4 nagy tojássárgája
- 1 ¼ csésze tejszínhab
- 1 doboz mascarpone
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 doboz babapiskóta
Elkészítése:
- A likőrt, a balzsamecetet, a sót, a szeletelt epret és 3 evőkanál cukrot egy közepes tálban összekeverjük, és hagyjuk állni, míg a gyümölcs egy kevés levet nem ereszt. A felét turmixgépben pürésítjük, hozzáadjuk az eperlekvárt, és homogén állagúra turmixoljuk. A pürésített keveréket összekeverjük a megmaradt eprekkel és félretesszük.
- A tojásokat kettéválasztjuk. Elektromos keverővel felverjük a tojások sárgáját és a maradék cukrot, majd szintén félretesszük.
- Egy nagy tálban kemény habbá verjük a tejszínt, majd hozzáadjuk a mascarponét és a narancs reszelt héjat, végül hozzákeverjük a cukros tojássárgáját is.
- Az epervelőbe kissé beleforgatjuk a babapiskótát, majd egy tálban, vagy poharakban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Elsőként az edény aljára egy kis epervelő kerül, rá egy réteg babapiskóta, ezt követően jöhet a mascarpone. Ezt a sorrendet ismételjük addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A desszertet letakarjuk és hűtőben 8-12 órán át pihentetjük. Tálaláskor a tiramisu tetejét eperdarabokkal díszítjük.
Még az is ismeri a legfinomabb olasz desszerteket, aki nem is édesszájú: a tiramisu, a panna cotta például az egész világon nagy kedvencek, éttermekben is előszeretettel készítik őket záróakkordnak, függetlenül attól, hogy olasz vagy más tematikájú étteremről beszélünk. Édességeik azonban messze nem álltak meg itt, fantasztikus tésztákat, krémeket készítenek.
(Fotók: Getty Images)
desszert | eper | recept | gasztronómia | tiramisu | édesség
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!