Filmsztárok és művészek tették világhírűvé a nyár kedvenc lábbelijét

John Fitzgerald Kennedy minden vakációján előszedte, Salvador Dalí két ecsetvonás közti pihenőjében kapta föl, Pablo Picasso benne dolgozott, Alain Delon és Don Johnson pedig filmvászonra vitte. Az espadrilles még jó darabig nem fog kimenni a divatból.

Katalóniában és Baszkföldön szinte beleolvadt a kultúrába a Pireneusokból származó, általában lapos talpú cipő, melynek felső részét lélegző anyagból, pamutvászonból és jutafonalból készítik, majd a kötélhez hasonlóan fonják.

James Mason a Julius Ceasar forgatásán

A legrégebbi espadrilles-ok meglehetősen kezdetleges darabnak tűntek a maiakhoz képest – négyezer évvel ezelőtt vászonfűzővel erősítették a bokához, és jellemzően katonák vagy szerzetesek hordták.

A 13. században megjelentek a mai formájára emlékeztető pillanatai, és már nem csak házilag készítették, hanem az otthoni műhelyeket elhagyva gyárakba került át a munkafolyamat profi espadrilles-gyártók és varrónők szorgos kezei alá.

Delon és Picasso

Az 1800-as években teljes iparág épült rá: évente például fiatal nők, vagy ahogy akkoriban őket nevezték, a "hirondelles"-ek százai hagyták ott a szülőfalujukat, hogy a nagyvárosban szerencsét próbálva végigcsináljanak egy-egy varrószezont. Ekkor már mind a férfiak, mind a nők körében nagy kedvencnek számított (a francia eredetű espadrilles szó egyébként spárgatalpú vászoncipőt, tornacipőt jelent).

A modern espadrilles az 1940-es években az Egyesült Államokban bukkant elő, később az 1948-as Key Largo című filmben Lauren Bacall viselt ilyen vászon példányt.

A cipő az 1950-es években kopogtatott be a mainstream ajtaján a legendás francia divattervezőnek, Yves Saint Laurent-nek köszönhetően. Az ikonikus divatfigura a szalaggal és masnival feldíszített, magas sarkú, nőiesített dizájnerdarabja egy csapásra a filmcsillagok kedvence lett.

Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek egyik kultsorozatára, a Miami Vice-ra?! A nálunk is futott epizódokban a színes zakó, póló és espadrilles outfitben parádézó Ricardo Tubbs és Sonny Crockett, azaz Don Johnson és Philip Michael Thomas nyomozópárosa nem csak ügyeket oldott meg, és rabolt el női színeket, hanem divatot is teremtett.

Eredetileg különleges alkalmakra tervezték, de napjainkban már nem kötik semmilyen szabályhoz a viselését.

Illetve egyhez mégis: tilos zoknival hordani.

Ez is érdekelhet:

Így kell stílusosan öltönyt viselni a műfaj megkoronázott császárszabóságai szerint

Pár napja véget ért a bespoke szabóságok legnagyobb és legcoolabb haknija Firenzében. Szemlézünk a legjobb szettekből!

(Fotók: therake.com)

Miami Vice | cipő | lábbeli | vászon | nyár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom