Esterházy Péter teljes irodalmi hagyatékát meg lehet nézni Berlinben

Esterházy Péter kézirataiból, feljegyzéseiből, levelezéséből és egyéb dokumentumaiból álló archívum nyílik a Berlini Művészeti Akadémián (AdK) – közölte a német főváros tekintélyes nemzetközi művésztársulása, amelynek csaknem két évtizedig volt tagja a 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas magyar író.

Az Esterházy Péter-archívum az író teljes irodalmi hagyatékát tartalmazza, így valamennyi mű kéziratát és az alkotások előmunkálatainak dokumentumait. Esterházy Péter munkafüzeteiben számos karikatúra, önarckép és más grafika is van, ezek mind-mind kiemelik a dokumentumok egyedülálló értékét.

Az archívum tartalmazza a szerző és olyan kiemelkedő személyiségekkel folytatott levelezését, mint Nemes Nagy Ágnes, Krasznahorkai László és Norbert Lammert, a német szövetségi parlament (Bundestag) korábbi elnöke, a legnagyobb német kormánypárthoz, a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) elnöke. Az anyagot kiegészíti Esterházy Péter életének számos további dokumentuma, köztük fényképek és több kitüntetés – közölte az AdK.

A német főváros művészeti akadémiája közhasznú szervezet, feladata a művészetek támogatása, a művészet ügyének társadalmi képviselete és a kulturális örökség ápolása. Kiállítások és nemzetközi kitekintésű társadalompolitikai fórumok, viták szervezése mellett tanácsokkal szolgál a német szövetségi kormánynak, és kezeli számos kiemelkedő alkotó hagyatékát, köztük kortárs művészekét is, mint például Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író.

Az akadémiának a kínai Aj Vej-Vejtől az amerikai Jonathan Franzenig több mint négyszáz tagja van. Esterházy Pétert 1998-ban választotta tagjai közé. A magyar tagok között van még például Kurtág György és Nádas Péter. Az AdK-t hat évig (1997–2003) Konrád György Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista és szociológus vezette.

Ez is érdekelhet:

Az elfeledett berlini vidámpark óriáskereke még ma is forog

Volt egyszer egy Spreepark nevű folyóparti vidámpark Kelet-Berlinben. Az egykor virágzó létesítmény 2002 óta áll gazdátlanul, és kisértetiesen hajaz Pripjatyra.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

AdK | akadémia | művészeti | Esterházy Péter | berlin

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom