Mivel az elmúlt több mint egy évtizedet krónikus telefonfüggéssel töltöttük, néhány vendéglátóhely elhatározta, hogy megpróbál leválasztani a készülékről legalább egy-két órára.
Egy angliai étterem konkrétan húsz százalékot elenged valamennyi vendége számlájának végösszegéből,
de csak abban az esetben, ha az étkezés idejére elzárják a mobiltelefonjukat egy apró cellába.
"Gyakran figyeljük a vendégeinket, és sokszor azt látjuk, hogy a családok tagjai végig a telefonjaikat nyomkodják" – mondta Rajeev Gupte, a Kentben működő Spice Fusion menedzsere. "Néhány évvel ezelőtt egy nagyobb csoport jött be hozzánk ebédelni, de meglepetésemre észrevettem némi változást. Egymással beszélgettek, egyiküknek sem volt a kezében a telefonja."
A menedzser elárulta, hogy az ötlet a séftől, Abul Hussaintől származik, aki egyszer londoni étteremben tapasztalt hasonlót. Ez az eset jelentette az inspirációt a "Jobb a vacsora, ha együtt eszünk" elnevezésű akcióhoz.
"Szeretjük, amikor az emberek élvezik egymás társaságát" – írja az étterem a Facebookon. "Ezért a négy vagy több fős asztaloknál húsz százalék kedvezményt adunk az ételek árából, ha az asztalnál ülő összes vendég beleegyezik, hogy a mobilját elzárja egy afféle telefonbörtönbe, hogy mindenki a fontos dolgokra koncentrálhasson".
2017-ben a londoni Tea Terrace Restaurants and Tea Rooms debütált az úgynevezett "phonetentiary"-vel, egy kombinációs zárral ellátott dobozzal, ahová a vendégek az étkezés idejére elzárhatták a készülékeiket. "Vissza akarjuk hozni a régi jó beszélgetéseket" – mondta akkoriban Rowena Shouly, a Tea Terrace igazgatója. "Gyakori tapasztalat, hogy a vendégek, különösen a tizenéves gyerekek vagy tinédzser fiatalok nem beszélgetnek a család többi tagjával, inkább az okostelefonjukon lógnak. Vagy azzal vannak elfoglalva, hogy a közösségi médiában posztoljanak magukról vagy az ételekről".
Az ausztráliai Sydneyben található Bistecca "Digital Detox" programja is arra kérte a vendégeket, hogy adják le telefonjaikat az ajtónál. "Az emberek hetven százaléka örömmel vállalja, tíz százalékuk bizonytalan, de a végén meggondolja magát, húsz százalékuk nemet mond" – nyilatkozta Warren Burns társtulajdonos.
Vajon itthon hány étterem merne bevállalni hasonlót?
A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?
(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)
börtön | étterem | digitális | telefon | elzárás | detox
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!