Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Paff!

Meglehetősen újszerű módszert talált ki egy oxfordi professzor arra, hogyan lehetnek ízletesebbek a repülőgépen felszolgált ételek.

Meglepő, sokkoló és meghökkentő az ötlet, merthogy

egy zajszűrő fejhallgató kell hozzá.

Charles Spence-ről, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia professzoráról van szó, aki szerint a halk zajok, például a repülőgép hajtóműveinek dübörgése, akár tíz százalékkal keserűbbé tehetik az ételek ízét.

A The Boston Globe című lapban Spence ki is fejtette a teóriáját: "Az alacsonyabb kabinnyomás, a száraz kabinlevegő és a hangos motorzaj mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy képtelenek legyünk rendesen megízlelni és megszagolni az ételeket és italokat".

Nem ám csak a levegőbe beszélt, hanem Heston Blumenthal éttermének, a bray-i Fat Ducknak a séfjeivel együtt kidolgoztak egy kísérletsorozatot, annak érdekében, hogy kiderítsék, hogyan változtatják meg a külső zajok az ízérzékelést.

Kiderült, hogy ha csilingelő, magas hangokat hallgatunk, az tíz százalékkal növelheti az édes íz érzékelését, míg a mély hangok akár tíz  százalékkal kiemelhetik a keserűt.

Az egyik kísérletben például a cukorkát és a karamellát keserűbbnek ítélték meg az önkéntesek, amikor mély hangú fúvós zenét, és édesebbnek, amikor magas hangon csilingelő zongorát hallgattak.

Spence szerint ez azt jelenti, hogy egy pár zajszűrő fejhallgató vagy akár füldugó viselése segíthet abban, hogy az ételek finomabbak legyenek, amikor a felhők fölött fogyasztjuk el.

Muszáj aludni pár órát a hosszú távú repülőutakon, ami egyben az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat is – különösen akkor, ha a turistaosztályra sikerült helyet foglalni. Justin Agustin fitneszszakértő egy felkapottá vált TikTok-videóban mutat be egy katonai módszert, melyről azt állítja, hogy az abban látható technikát alkalmazók kilencvenhat százalékát két perc alatt elnyomja az álom.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

zajszűrő | repülés | étel | fejhallgató | trükk | repülő

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom